Първо трябва да проучим информацията от „Пандора Пейпърс” и след това със сигурност ще има реакция, заявиха от Министерски съвет по повод международното разследване, което разкри как световни политици са използвали данъчни убежища за лична облага, предаде БГНЕС.


В проучването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) фигурират двама български политици, а също така името на настоящия финансов министър на Сърбия Синиша Мали заради неговите многобройни луксозни имоти в България, които се управляват от офшорни фирми.


Мали е един от най-близките съратници на президента Александър Вучич и бивш кмет на Белград. През 2015 г. журналистическо разследване разкри, че той е купил 24 луксозни апартамента в българския черноморски курорт „Св. Никола” на обща стойност около 5 млн. евро. Мали твърди, че публикацията е лъжа и призна, че е купил само едно жилище, което е регистрирано на негово име. Според „Пандора Пейпърс” обаче това не е така.


В епицентъра на международното разследване попаднаха имената на водещи световни политици. Сред тях е бившият британски премиер Тони Блеър и настоящия украински президент Владимир Зеленски, кралят на Йордания Абдула II Ибн Хюсеин и кенийският президент Ухуру Кениата.


В международното разследване  участват повече от 600 журналисти, които в продължение на две години са проучили 11,9 млн. поверителни документа, демонстриращи тясната връзка между тайни офшорни сделки и глобалната финансова политика.