Свързани новини

04.10.2021 10:12

Откриха тайни богатства на Путин, Зеленский, европремиер и крале: Кутията на Пандора от ВВС

Видян 2935 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тайното богатство и сделките на световни лидери, политици и милиардери бяха разкрити в едно от най -големите изтичания на финансови документи.


Около 35 настоящи и бивши лидери и повече от 300 високопоставени държавни сановници са представени във файловете на офшорни компании, наречени Pandora Papers, съобщава ВВС.


Те разкриват, че кралят на Йордания тайно е натрупал 70 милиона британски лири от имоти във Великобритания и САЩ. Също така показват как бившият премиер на Обединеното кралство Тони Блеър и съпругата му спестили 312 000 британски лири данъци, когато купили офис в Лондон. Двойката купи офшорна фирма, която притежаваше сградата.



Документите също свързват руския президент Владимир Путин с тайни активи в Монако и показва, че чешкият премиер Андрей Бабиш - пред изборите по -късно тази седмица - не е декларирал офшорна инвестиционна компания, използвана за закупуване на две вили за 12 милиона паунда в Южна Франция. Украинският президент Зеленский пък се отличил с тайни офшорки.


Това е най -новото в поредица от разследвания през последните седем години, следвайки файловете FinCen, Paradise Papers, Panama Papers и LuxLeaks.


Разглеждането на досиетата е най -голямото, организирано от Международния консорциум на разследващи журналисти (ICIJ), в който участват над 650 репортери.


BBC Panorama в съвместно разследване с Guardian и останалите медийни партньори са имали достъп до близо 12 милиона документи и файлове от 14 компании за финансови услуги в страни, включително Британските Вирджински острови, Панама, Белиз, Кипър, Обединените арабски емирства, Сингапур и Швейцария.


Някои фигури са изправени пред обвинения за корупция, пране на пари и избягване на данъци в световен мащаб.


Но едно от най -големите разкрития е как видни и богати хора законно създават компании, които тайно да купуват имоти във Великобритания. Документите разкриват собствениците на 95 000 офшорни фирми зад покупките.


Документите подчертават неуспеха на правителството на Обединеното кралство да въведе регистър на собствениците на офшорни имоти въпреки многократните обещания да го направи, на фона на опасенията, че някои купувачи на имоти могат да крият дейности по пране на пари.


Азербайджанският президент Илхам Алиев и семейството му, които са обвинени в грабеж на собствената си страна, са един от примерите.


Разследването установи, че Алиеви и техните близки сътрудници тайно са участвали в сделки с имоти във Великобритания на стойност над 400 милиона паунда.


Разкритията биха могли да се окажат неудобни за правителството на Обединеното кралство, тъй като Алиеви изглежда са реализирали печалба от 31 милиона британски лири, след като са продали един от лондонските си имоти на Crown Estate - империята на имуществото на кралицата, която се управлява от Министерството на финансите и събира пари за нацията.


Много от транзакциите в документите не включват законови нарушения.


Но Фъргюс Шиел от ICIJ каза: „Никога не е имало нищо в този мащаб и това показва реалността на това, което офшорните компании могат да предложат, за да помогнат на хората да скрият нелегални парични средства или да избегнат данъци“.


Той добавя: „Те използват тези офшорни сметки, тези офшорни тръстове, за да купуват имоти за стотици милиони долари в други страни и да обогатят собствените си семейства, за сметка на своите граждани“.


ICIJ вярва, че разследването „отваря кутия за много неща“ - оттук и името Pandora Papers.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 04.10.2021 12:51

    да, бе, вЕрвам им на тези драскачи от тази НПО. нито един американски помияр и крадец няма в нея. Вода ненапита. То е ясно кого обслужват и на кого се гъзят тези "журнаГлисти".

  • 003 Чааветата от Сухата река 04.10.2021 12:43

    Щом се чуе за демокрация, на всички умни хора им е ясно, че тя е синоним на корупция !!! Защото офшорките ги въведе корумпираната западна демокрация !!!

  • 002 Чурулик Марийкин 04.10.2021 12:42

    Защо не се посочват булгаристанците - 2 броя, а се споменава Путин, който "пряко не бил споменат", но бил "свързан" с филанкишията!!!И нашият бизнес има сметки в офшорки, те са модерни за нас пуделите отпреди две три десетилетия,че нали и ние станахме евроатлантици !!! Елементарно Уотсън !!!

  • 001 Каскета на Гешеф 04.10.2021 11:53

    А нашиите крадливи мутри пак ли са чисти и невинни като агънца?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей