Ако Бойко Борисов се кандидатира за президент и бъде избран, президентството ще продължи да се приема като страна по един политически спор, отбеляза в предаването „Тази неделя“ Тома Биков от ГЕЛБ.


„Нашата цел е точно обратната, затова подкрепяме проф. Герджиков – искаме президентството да се върне към своята същност на институция, в която различните гледни точки и спорещи страни да седнат на една маса и да постигнат съгласие по основни теми пред нацията“, добави той.


Според Биков въпросът е хората да разберат, че има кандидат, на който може да се гледа като възможност за разрешаването на тази политическа криза. 


„Не възприемаме президентските избори като футболен мач, ние не критикуваме г-н Радев, а неговото поведение като президент. Ако продължим с футболната аналогия, президентът трябва да бъде съдията на мача. Ние имаме съдия на мача, който непрекъснато се опитва да вкара гол на един от двата отбира“, коментира Биков.


Той посочи, че ГЕРБ търси президент, който да бъде арбитър на обществото, да бъде помирител, да е в състояние да чуе и разбере различните гледни точки.


Според Тома Биков Борисов не е далеч от този тип поведение, но е възприеман от огромна част като една от двете спорещи страни.


„Да се решава този спор между Борисов и Радев на президентските избори за мен е безсмислено, защото трудностите и големите предизвикателства ще дойдат след това“, отбеляза Биков.


Според него във всяка президентска надпревара почти винаги има изненади.


„Не издигаме партиен кандидат, защото е такава ситуацията. Напълно осъзнато сме готови да се надскочим като партийна структура и представители на една политическа сила и го правим умишлено в името на това България да има стойностен президент, който да бъде президент на Република България, а не на ГЕРБ, на БСП, на протестиращите, на добрите, на лошите и на всички останали, на които се делим в момента“, каза още Тома Биков.