Антикорупционната комисия не е установила конфликт на интереси по отношение на ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ Анастас Герджиков. Решението е от февруари 2020 г. по казус от 2018 г., но се оповестява днес заради засиления медиен интерес към Герджиков, след като стана ясно, че влиза в кандидатпрезидентската надпревара, съобщава бТВ.


КПКОНПИ започва проверката след репортаж за договор, сключен между Алма Матер, представляван от проф. Анастас Герджиков и неговата майка – проф. Мария Герджикова. Документът попада случайно при преподаватели в СУ. 


Според документа за по-малко от два месеца проф. Герджикова получава 9000 лв. възнаграждение. Сумата е платена за периода 3 септември – 30 ноември 2018 г. Парите са за изследване на потребностите от обучение по български език и литература в общностите ни в чужбина, както и за изготвяне на учебна програма и обучителни материали.


„Наличието на свързани лица само по себе си не представлява конфликт на интереси. Свързаността създава риск от такъв в случаите, при които лицето, заемащо публична длъжност упражнява правомощия или изпълнява задължения по служба повлияно от частен интерес“, пише в решението на КПКОНПИ.


От него става ясно още, че има липса на упражнени правомощия по служба от страна на Герджиков в качеството му на ректор.


Според разследването за Софийския университет договорът с проф. Мария Герджикова е подписан от заместник-ректора и е съгласуван от главен счетоводител, Отдел Правен и Сектор Предварителен финансов контрол, съобразно Инструкция за организация на деловодната дейност и документооборота в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.