Свързани новини

29.09.2021 09:32

Брюксел иска да спрем ТЕЦ-овете си до 5 г.: Вицепремиерът Пеканов

Видян 8583 пъти | Коментари 6
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„В голямата си част Планът за възстановяване е финализиран”, заяви пред БНР вицепремиерът Атанас Пеканов. „Проблематичните части са в сферите енергетика и върховенство на закона и правото и ще трябва да се решат в спешен порядък, за да може да бъде предаден”, изброи той.  Пеканов подчерта, че има разбиране в Брюксел, че „най-вероятно, да, ще се наложи един служебен кабинет да го предаде“.
Позитивния ефект той  вижда в това, че ще бъдат развързани ръцете на всички следващи правителства за провеждането на определени реформи. Напомняме, че настоящият вариант на документа е четвърти. „В плана ще има ясни цели до 2027 г.”, напомни Пеканов, но посочи необходимостта от задълбочен анализ и точна визия за ангажиментите на страната ни поне до 2035 г..
 „Крайно време е да се разделим с климатичните си илюзии – че всички тези неща ние сме ги подписвали, но няма да ги прилагаме”, посочи вицепремиерът по повод споразумения и документи, с които страната ни вече се е ангажирала. Включително по въглищните ТЕЦ-ове след преговорите 2011-18 г.
Той подчерта, че „сега много рязко ни се казва от Брюксел“, че до 2027 г. трябва да се извадят определени мощности, а големите инвеститори вече се интересуват дали там, където ще влагат парите си, е направена декарбонизация.
Пеканов подчерта, че тъй като в миналото при различни трансформации хората са се чувствали неподкрепени и излъгани, сега смятат, че това ще се случи отново. „Не можем да си кривим душата – във ВЕИ има по-малко работни места, отколкото в момента във въглищната индустрия. Затова трябва да намерим алтернативи… Да намерим възможности индустрията да се развива в региона.“
Вицепремиерът изтъкна, че ако цените на емисиите продължат да нарастват, производството на мръсна енергия ще става все по-неефективно.
Според Пеканов експертите трябва да изготвят няколко сценария за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Българин от старо време 30.09.2021 11:52

    Усещате ли, какво ни готвят симпатягите от Брюксел....тотална ликвидация....нещо да кажете ?

  • 005 Anonimen 29.09.2021 20:46

    Защо цял народ страда от нейната предателска работа като висш представител на държавата... Защото на оФчото ни стадо му е ниско IQ-то. Иначе, енергийните източници трябва да са разнообразни, случват се случки в природата от най-различен характер.

  • 004 Anonimen 29.09.2021 18:24

    Пеканов вдъхва много повече доверие от вечно усмихнатите и напористи кариеристи тандема Кирчо-Асен и точно разумни и умерени като него ни трябват в едно правителство!!!

  • 003 Anonimen 29.09.2021 17:23

    А на теб пекания и на твоите съпртийци народът много рязко трябва да каже, вървете на майката си.

  • 002 Anonimen 29.09.2021 12:56

    Защо продажницата и предателка на българските интереси Миглена Кунева все още не е разследвана за престъпната си дейност?Защо е оставена спокойно да си харчи заплатата от 40000 евро и да се мандахерца на воля по чужбина? Защо цял народ страда от нейната предателска работа като висш представител на държавата, вместо да защитава и се бори за интересите на България? Имаме ли държава и за кой работи властта и управлението и?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат