Свързани новини

29.09.2021 09:32

Брюксел иска да спрем ТЕЦ-овете си до 5 г.: Вицепремиерът Пеканов

Видян 8543 пъти | Коментари 6
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„В голямата си част Планът за възстановяване е финализиран”, заяви пред БНР вицепремиерът Атанас Пеканов. „Проблематичните части са в сферите енергетика и върховенство на закона и правото и ще трябва да се решат в спешен порядък, за да може да бъде предаден”, изброи той.  Пеканов подчерта, че има разбиране в Брюксел, че „най-вероятно, да, ще се наложи един служебен кабинет да го предаде“.
Позитивния ефект той  вижда в това, че ще бъдат развързани ръцете на всички следващи правителства за провеждането на определени реформи. Напомняме, че настоящият вариант на документа е четвърти. „В плана ще има ясни цели до 2027 г.”, напомни Пеканов, но посочи необходимостта от задълбочен анализ и точна визия за ангажиментите на страната ни поне до 2035 г..
 „Крайно време е да се разделим с климатичните си илюзии – че всички тези неща ние сме ги подписвали, но няма да ги прилагаме”, посочи вицепремиерът по повод споразумения и документи, с които страната ни вече се е ангажирала. Включително по въглищните ТЕЦ-ове след преговорите 2011-18 г.
Той подчерта, че „сега много рязко ни се казва от Брюксел“, че до 2027 г. трябва да се извадят определени мощности, а големите инвеститори вече се интересуват дали там, където ще влагат парите си, е направена декарбонизация.
Пеканов подчерта, че тъй като в миналото при различни трансформации хората са се чувствали неподкрепени и излъгани, сега смятат, че това ще се случи отново. „Не можем да си кривим душата – във ВЕИ има по-малко работни места, отколкото в момента във въглищната индустрия. Затова трябва да намерим алтернативи… Да намерим възможности индустрията да се развива в региона.“
Вицепремиерът изтъкна, че ако цените на емисиите продължат да нарастват, производството на мръсна енергия ще става все по-неефективно.
Според Пеканов експертите трябва да изготвят няколко сценария за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Българин от старо време 30.09.2021 11:52

    Усещате ли, какво ни готвят симпатягите от Брюксел....тотална ликвидация....нещо да кажете ?

  • 005 Anonimen 29.09.2021 20:46

    Защо цял народ страда от нейната предателска работа като висш представител на държавата... Защото на оФчото ни стадо му е ниско IQ-то. Иначе, енергийните източници трябва да са разнообразни, случват се случки в природата от най-различен характер.

  • 004 Anonimen 29.09.2021 18:24

    Пеканов вдъхва много повече доверие от вечно усмихнатите и напористи кариеристи тандема Кирчо-Асен и точно разумни и умерени като него ни трябват в едно правителство!!!

  • 003 Anonimen 29.09.2021 17:23

    А на теб пекания и на твоите съпртийци народът много рязко трябва да каже, вървете на майката си.

  • 002 Anonimen 29.09.2021 12:56

    Защо продажницата и предателка на българските интереси Миглена Кунева все още не е разследвана за престъпната си дейност?Защо е оставена спокойно да си харчи заплатата от 40000 евро и да се мандахерца на воля по чужбина? Защо цял народ страда от нейната предателска работа като висш представител на държавата, вместо да защитава и се бори за интересите на България? Имаме ли държава и за кой работи властта и управлението и?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата