Свързани новини

27.09.2021 14:40

Германия с нов кабинет до Коледа: Победителят Шолц

Видян 2582 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  При 76,6% преброени протоколи до 14 часа българско време в понеделник резултатите от изборите в Германия, които не се очаква да претърпят съществена разлика при 100% отчетени, дават победа на социалдемократите с 25,7% и подобрен рекорд за най-нисък резултат, откакто във ФРГ се правят избори – 1949 г., за ХДС-ХСС от 24,1%. На миналите избори Съюзът имаше 33% и това беше електорално дъно. Червените бележат ръст от 5,2% спрямо предишния вот през 2017 г., но 10,7% скочи подкрепата им само за последните 2 месеца – от юли до септември. Черните загубиха 8,9% от избирателите си, както 19 минути многократно прогнозира, още когато кандидатът за канцлер Лашет беше само номинация на партията на Меркел, неприета още от баварския й партньор. Зелените вдигат резултата си в сравнение с постигнатото преди 4 г. с 5,9%, като от 9 на сто скачат на 14,8. Малък е ръстът на либералите, но за жълтите той е достатъчен, както за изместване на крайнодясната Алтернатива за Германия, така и за да ги превърне в решаващ партньор за коалиция, независимо дали ще бъде ляво-центристка или дясно-центристка.
Още преди да има окончателни резултати генералният секретар на червените Ларс Клингбайл обяви, че „победата е мандат за формиране на правителство”. Той провъзгласи Олаф Шолц за бъдещ канцлер.
Генералният секретар на Зелените Михаел Келнер обаче даде нишан и към социалдемократите, и към християндемократите, като заяви, че „партията е отворена за преговори с всички демократични сили за създаване на следващата национална политическа коалиция”.  
Така даде да се разбере, че еколозите ще решат дали да играят в отбор със спечелилите червени, или със загубилите черни.
Самият победител Шолц обаче е твърд: „Избирателите изразиха ясна позиция. Те казаха кой трябва да формира следващото правителство. Подсилиха вота си за три партии – нашата, свободните демократи и Зелените. Те трябва да формират правителство. Моята идея е да го направим по най-бързия начин, ако може още преди Коледа”.
3-месечният срок е наполовина на последното сглобяване на Голямата коалиция между черните и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей