Свързани новини

27.09.2021 14:09

Хелзинкският комитет публикува документи, крити от трима главни прокурори

Видян 2042 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  След година и половина дела Българският хелзинкски комитет (БХК) получи достъп и разпространи публично 23 документа, издадени от трима главни прокурори, някои от които би трябвало да са достъпни на сайта на прокуратурата, но никога не са били публикувани, предаде Дневник. Става дума за актове, заповеди, инструкции и методически указания на трима главни прокурори - Борис Велчев, Сотир Цацаров и Иван Гешев. (Съдържанието на актовете вижте тук. )

От държавното обвинение отказваха достъп до тях с мотив, че инструкциите не са публикувани, защото "не могат да засегнат пряко правата и интересите на трети лица", но и че оповестяването на тези актове "не само би засегнало правата на конкретни участници в наказателното производство, но би повлияло отрицателно на упражняването на обвинителната функция в досъдебното производство като цяло".

През месец май организацията публикува списък с актовете на главния прокурор, повечето от които не са достъпни публично. Това стана след като Административен съд - София-град, отмени както мълчаливия, така и изричния отказ на прокуратурата да предостави тази информация, припомнят от БХК.

След като се сдоби със списъка, неправителствената организация поиска достъп до съдържанието на актовете в него, както и до още няколко акта (сред които указанието, блокирало достъпа на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства до прокурорски преписки), за чието съществуване има данни в различни доклади на прокуратурата.

Прокуратурата отново отказва да предостави тези документи, но съдът отменя и този отказ, с което държавното обвинение е принудено да предостави документите.

"Списъкът, който ни бе предоставен в изпълнение на съдебните решения изглежда непълен. Остава съмнението, че главният прокурор може да укрие своите актове въпреки съдебните решения, осъждащи го да ги предостави", коментира адвокат Диана Драгиева от Програмата за правна защита на БХК, водила делата срещу прокуратурата.

"С един от актовете си главният прокурор произволно ограничава достъпа, не


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 ЗаПлетени истории

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и преразглеждане

Събитията днес може да ви тласнат към самооценка и