Главният прокурор Иван Гешев прекрати  предсрочно договора си за ползване на ретровила в луксозната правителствена резиденция от 1 октомври, съобщи Свободна Европа, след отговор на МС. Напомняме, че медийните въпроси възникнаха веднага  след имуществената му декларация, подадена пред Инспектората на  ВСС. Оказа се, че повече от година той обитава дом 5 в Бояна, само за ремонта и обзавеждането на която данъкоплатците платиха 381 хил. лв.. Същевременно стана ясно, че главният прокурор плащал наем от 100 лв. на ден.
Още миналото лято, пред правната комисия Гешев твърдеше, че се е настанил в луксозната вила, само заради сигнали, свързани със сигурността му, а препоръката е на всички служби за сигурност в страната. Шефът на обвинението тогава лаконично коментира, че „от този храст няма да излезе заек“.
Напомняме, че в края на август т.г. служебният шеф на МВР Бойко Рашков се усъмни в достоверността на сигналите за заплаха срещу главния прокурор. Той твърдеше и, че той е пазен от три служби едновременно и обяви, че полицейска патрулка обикаляла около резиденцията. Прокуратурата обяви твърденията на Рашков за лъжа.
Според отговорите на МС, държавният имот е предложен на Гешев "във връзка с писмо от Прокуратура на България". Т.е. ръководената от самия обвинител №1 прокуратура предлага той да живее там.
Седмица по-късно обаче Гешев е подал предизвестие за прекратяване на ползването на Дом 5. Договорът му е трябвало да бъде прекратен до първи октомври 2021 г., но още преди тази дата той и семейството му са напуснали вилата.
Припомняме също, че шефът на обвинението и семейството му живееха там от лятото на 2020 г., в близост до премиера и президента. Непосредствено преди това в Дом 5 са направени мащабни ремонти. Общата им стойност е 333 860 лева показват получените от Свободна Европа документи. За подобна сума може да се купи голям апартамент в центъра на София. На отделна сметка са разходите от общо 48 204 лв. с ДДС бюджетни пари за обзавеждане на ползваната от главния прокурор държавна вила. В средствата са включени поръчкова кухня, битова техника и мебели. Откроява се покупката на охладител за вино за 3249 лв.Разходите за подобна покупка според юристи не са “присъщо-необходими”.

 Снимка: БГНЕС