Свързани новини

26.09.2021 14:29

Хекимян осъди В.Симеонов

Видян 2866 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Софийският градски съд осъди лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов за клевета срещу журналисти. Делото срещу него бе заведено от журналиста и водещ на сутрешния блок в бТВ Антон Хекимян и Венелин Петков, бивш шеф на "Новини, актуални предавания и спорт" в бТВ, заради изказване на Валери Симеонов пред обществената телевизия, в което той обявява Хекимян и Петков за корумпирани, предаде Медиапул.


През февруари 2020 година водещата тема в медиите беше делото срещу Васил Божков, неговото бягство в Дубай и одържавяването на лотарийния му бизнес. Водещ политически говорител на управляващата коалиция срещу Божков и лотарията му беше именно Валери Симеонов, а бТВ бе телевизия с остра позиция към управлението на кабинета "Борисов 3".


На 11 февруари 2020 г. тогавашният депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов гостува в сутрешния блок по БНТ. Водещата му задава въпроса дали може да излезе някой корумпиран политик от скандала, а Симеонов рязко обръща темата към телевизионните водещи. Журналистиката от БНТ го пита дали той знае за корумпиран телевизионен водещ в България, на който въпрос Симеонов отговоря с думите: "Ама наистина ли не знаете?"


Следва обяснението му: "Ето ви го един Антон Хекимян. Вижте, с имена говоря. Ето ви го един Венелин Петков. Сега ме гледате и в погледа ви говори: "Ма що казвате имена на мои колеги?"


Интервюто на Валери Симеонов получи сериозен отзвук в останалите медии, а Венелин Петков и Антон Хекимян заведоха гражданско дело за непозволено увреждане срещу депутата.


Пред съда Сименов оспорва твърдението, че е казал по адрес на двамата, че са "корумпирани телевизионни водещи". Той обяснява, че не е изричал към тях фактически твърдения, а единствено своето лично оценъчно мнение. Симеонов се позовава на правото на свобода на изразяване, която е защитена от българската конституция и Европейската конвенция по правата на човека.


Съдия Росен Димитров обаче смята, че лидерът на НФСБ е наклеветил журналистите, като им е приписал престъплението "корупция".


"За съда е категоричен изводът, че с тези си изказвания ответникът е приписал престъпление на двамата журналисти, изразяващо се в това, че срещу лична полза или облага умишлено не са дали гласност на подаден им от трето лице сигнал за извършвани престъпления и не са сезирали прокуратурата за тази информация. По делото няма доказателства, а и твърдения в такава насока, ищците да са признати за виновни за извършване на корупционни действия, за престъплението подкуп или за лично укривателство или да има висящи наказателни производства в тази връзка", се казва в съдебното решение.


Валери Симеонов е осъден да плати по 8000 лв. на всеки един от двамата журналисти. Решението може да се обжалва пред апелативния съд.


В момента Антон Хекимян е шеф на новините на бТВ, а Венелин Петков бе отстранен от поста веднага след като телевизията смени собствеността си.


Предисторията


Хекимян и Петков засега успяват да спечелят делото си срещу Симеонов, но през пролетта на тази година новите собственици на бТВ решиха да прекратят съдебните дела, заведени срещу хазартния бос Цветомир Найденов и сайта "Блиц".


Цветомир Найденов е лицето на компанията за залагания Efbet и дългогодишен съдружник на Васил Божков в "Еврофутбол". Именно Найденов подаде в прокуратурата сигнала, който създаде възможност за провеждане на мащабната атака срещу бизнеса на Божков през януари 2020 година. Той обвинява Божков в опит за присвояване на бизнеса му и дори в заплаха за убийство.


През декември 2019 г. Найденов прави връзка с журналистите от бТВ, за да им разкаже за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 27.09.2021 11:15

    До 1. В Китай управляват комунисти. Къде е Китай. къде сме ние? Бих желал да ми отговорите. 25 години след 1944г. България пусна АЕЦ Козлодуй. Вероятно живееш в блок построен от „лошите комунисти„Сега картинката е „по-добра„ нали?

  • 001 Anonimen 26.09.2021 18:48

    Абе "19 минути" вие в час ли сте с журналистиката или сте мисирки ? Кога бТВ е била неудобна за управляващите от ГЕРБ ? Изглежда вие сте удобни само на комунетата от БСП респективно БКП ? Ще ви напускам май и ще потърся нормална независима медия, че комунистите са ми неудобна сган !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!