Турция планира да купи още зенитно-ракетни системи С-400 от Русия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердoган в интервю за американската телевизия Си Би Ес.


„В бъдеще никой няма да може да се намесва по въпроса за това какви отбранителни системи купуваме, от коя страна ги купуваме и на какво ниво се осъществява това. Само ние ще можем да взимаме тези решения”, каза Ердоган.


„Обясних всичко това  на президента на САЩ Джо Байдън. Ние искахме да купим изтребители F-35 и платихме 1,4 милиарда долара, a впоследствие не  получихме самолетите”, заяви той. Прави впечатление, че сумата е съпоставима с това, което България плати, но за по-стария модел F16, при това без въоръжение и без застраховка, които отделно ще плащаме, както и над 300 млн. лв. за съорйжения, а турците са договорили реални бойни машини от най-ново поколение за тези пари и всичко им е включено в цената.


„Поискахме да ни бъдат продадени зенитно-ракетните комплекси Пейтриът, но и това ни бе отказано“, коментира още Ердоган. „След като не ни давате комплексите Пейтриът, вероятно е да потърсим подобни системи от други страни“, казва турският президент.  Той добавя, че "с позицията донякъде са бяха съгласни предишният американски президент Доналд Тръмп и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг".


На въпрос на журналиста от Си Би Ес дали Ердоган осъзнава, че заради това САЩ не могат да се доверят на Турция,  президентът Ердоган отговаря: "Извинете, но кой ще сподели рисковете, свързани с нашата сигурност?".


Преди два дни Ердоган заяви, че Турция няма да преразглежда споразумението на Анкара с Москва за зенитно-ракетните системи С-400.  В отговор на покупката от Анкара на системите С-400 през 2019 г. Вашингтон прекрати участието на Турция в програмата за изтребителите F-35 и заплаши с налагане на санкции по силата на CAATSA (американския закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции), предаде бТВ.