Дадохме 10-дневен срок, в който и правителството, и браншовите организации трябва да свършат много работа.


Това каза Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията след срещата на служебния премиер с представители на туристическия бизнес и министри, предаде бТВ.


„Ще продължим да работим, както досега – протестно. В следващите дни ще депозираме нашите предложения в Министерството на туризма на база европейските практики“, каза Алибегов.


По думите му предстоят срещи с новите министри на икономката и финансите, на които ще изложат опасенията си и това, което искат да бъде променено в мярката „60/40“.


Министърът на туризма Стела Балтова от своя страна заяви, че на срещата всички са се обединили около няколко тези. Най-важната от тях е, че държавата има нужда от работещ сектор „Туризъм“.


"Всички искат да работят, да не бъдат ограничавани и да дадат своя принос за развитието на икономиката в страната", каза Балтова.


До 10 дни ще се направи втора среща, като през този период ще бъдат взети решения по три направления:


- да бъде потърсена възможност средствата, които са отделени за сектора в актуализирания бюджет, да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес. Страната ни има интерес от това да остане "зелена дестинация", а изискването за това е да бъде постигнато ниво на ваксинация, което да позволи на чуждестранните туристи да пожелаят да посетят България;


- да се намери пакет от сертификати, които да удостоверяват сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения за хранене и туристически обекти;


- още днес трябва да бъдат взети решения в перспектива 2022 г. – освен практически и финансово-икономически мерки.


Ваксинацията е възможност за осигуряване на икономически растеж, категорична бе Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.