Свързани новини

23.09.2021 13:23

БНБ свива кредитирането на банките, за да няма пукане на имотен балон

Видян 2360 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Притеснена от бума на ипотечните заеми, Българската народна банка предприе мерки за ограничаване на кредитирането. Управителният съвет на централната банка реши да увеличи от догодина нивото на т.нар. антицикличен капиталов буфер към кредитните рискови експозиции на банките от 0,5% на 1%. Това е мярка, която цели банките да имат достатъчно резерви да покрият загубите от заеми, които длъжниците не могат да погасяват, съобщава Сега. По правило буферът се увеличава, когато се налага да се "охлади" нездравословно бърз и голям ръст на кредитите.



А наблюденията на БНБ са, че кpeдитнaтa aĸтивнocт е прекомерна, като притесненията са най-вече за жилищнитe ĸpeдити. "Haблюдaвaнитe тeмпoвe нa ĸpeдитeн pacтeж cъздaвaт пpeдпocтaвĸи зa yвeличeниe нa зaдлъжнялocттa и зa нaтpyпвaнe нa риcĸoвe, ĸoитo мoгaт дa ce пpoявят в нapacтвaнe нa oбeмa нa нeoбcлyжвaнитe ĸpeдити пpи eвeнтyaлeн cпaд нa иĸoнoмиката", посочва в мотивите си централната банка.


По последни данни за първите седем месеца на годината ръстът на новоотпуснатите кредити у нас е над 7% спрямо миналата година, като за жилищните ипотеки увеличението е с над 15%.


Увеличаване на ипотечното кредитиране при все по-намаляващи лихви е съпроводено и от непрекъснат ръст на цените на жилищата, основно в големите градове. Това е повод за опасения от пореден имотен балон след финансовата криза през 2008-2009 г. Цените на жилищата у нас годишно нарастват с около 7%, дори и през 2020 г., когато през второто тримесечие имотният пазар бе на пълно замрял. За първите 6 месеца на тази година ръстът в цените на жилищата е 5%.


Според брокерите обаче по-бърз темп на поскъпване на недвижимите имоти се наблюдава основно в някои квартали в големите градове, където предлагането е ограничено.


Кирил Пламенов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.