Свързани новини

21.09.2021 16:41

Помощта за туроператори с чартъри спира

Видян 2104 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Туроператорите, които използват чартърни полети за реализиране на пътуванията си, ще спрат да получават помощ за заети седалки в самолетите от по 35 евро на място. Министърът на туризма Стела Балтова прекрати във вторник това подпомагане и предизвика негодуванието на бранша, съобщава Медиапул. Оказва се, че България отново ще иска разрешение от ЕК за подобното подпомагане, независимо че вече го бе получила още на 24 юли 2020 г. Причината е, че при актуализацията на държавния бюджета бе дописано изискване, ограничаващо кръга на използваните авиокомпании за чартърните пътувания.


При нощното гласуване на актуализацията на държавния бюджет е направена промяна относно допустимите кандидати по схемата за държавна помощ. Занапред това ще могат да са само туроператори, които използват български въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм или на въздушни превозвачи. Досега такова ограничение нямаше.


Тази малка промяна в условията води до спиране на подпомагането, но изненадващо налага и ново одобрение на тази държавна помощо от ЕК. България бе получила разрешение за държавна помощ от по 35 евро на седелка. Общият размер на субсидията е 55 млн. лв., които са осигурени от държавния бюджет.


“Това обстоятелство (промяната в изискването, б.а.) променя дизайна на съществуващата схема и налага стартиране на нова процедура по нотификация (одобрение, б.а.) пред Европейската комисия. При положително становище трябва да започне нова процедура по предоставянето на държавната помощ”, посочиха от пресцентъра на Министерство на туризма.


Обикновено една нова процедура по нотификация от ЕК отнема от 3 до 6 месеца. Така излиза, че реално бъдещият бюджет за 2022 г. ще трябва да поеме средствата за това подпомагане, а актуализираният за 2021 г. ще бъде разтоварен от този разход.


Един от големите въпроси е и кой е направил въпросната поправка. Бившият туристически министър Николина Ангелкова посочи пред Mediapool, че тя не е инициатор на идеята. Имала е предложения, които са обсъждани, но дори не са гласувани в пленарна зала. Туристическият експерт на “Има такъв народ” Ивайло Кожухаров също отрече да е инициатор на промяната. ДПС също са правили поправки, но те не включват посочената. Самият бранш смята, че при обобщенията на поправките е гласуван и обнародван в Държавен вестник грешен текст.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв