Свързани новини

21.09.2021 15:07

Съдии с подписка за оставките на избраните от тях членове на ВСС

Видян 2967 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съдии искат оставките на своите представители в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) – Атанаска Дишева, Олга Керелска, Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова, като заявяват, че това ще бъде решаващо за прекратяване на мандата на този съвет, който е претърпял провал в разрешаването на важни за системата въпроси, съобщава news.lex.bg.


„Обръщаме се към Вас като към наши колеги, които не са забравили, че същинското им професионално предназначение продължава да бъде съдийската работа и предстои да се върнат да разглеждат дела в съдилищата. Надяваме се да ни разберете правилно, без да търсите основания за персонална обида или конфронтация.


Провалът на кадровия орган на съдебната власт, в който сме Ви гласували доверие да участвате, и необходимостта дейността му да бъде преустановена са единствената тема, която стои за обсъждане помежду ни сега.


Убедени сме, че съзнавайки високата си отговорност на представители на съдийската общност, ще подадете оставка. Това ще бъде решаващ акт за прекратяване на мандата на този Висш съдебен съвет, защото администриращ съдебната власт колективен орган, който не включва членове, излъчени от съдиите, е напълно лишен от легитимност и не може да продължи да функционира“, се казва в подписката, започната от съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и се разпространява в цялата страна.


По време на заседанието на Съдийската колегия Атанаска Дишева заяви, че не е запозната със съдържанието на подписката на съдиите, която не ѝ е връчена, нито е постъпила във ВСС. „В кратката почивка, която имахме, не успях да се запозная с мотивите. Когато се запозная, ще изразя публично своето становище. Правя това изказване, че съм наясно с това, което е публикувано в сайта. Не намирам пречка да продължа личното си участие в заседанието на Съдийската колегия. Когато получа официално документа, ще изразя позицията си“, каза Дишева като уточни, че не е говорила с останалите трима свои колеги, чиито оставки също се искат.


В подписката се отбелязва, че провалът на ВСС е очевиден за всички граждани, което на собствено основание уронва доверието в способността на съдебната власт да се самоуправлява и така да гарантира независимостта си и функционирането на конституционния принцип на разделението на властите.


Съдиите изброяват и в какво точно се е провалил този състав на съвета – неспособността за справяне с неравномерната натовареност и развиване на Системата за измерване на натовареността на съдилищата така, че да има практическо приложение и смисъл за всеки магистрат и за управлението на съдийските щатове; провал на атестационната дейност, който стана повод за промяна на закона, което на свой ред е довело до допълнително натоварване на съдиите, които трябва да участват вече в помощни атестационни комисии; крах с конкурсите като тук се отбелязва и „двукратното унижение на Върховния касационен съд“ (отмяната на два конкурса за ВКС), което е достатъчно за оставка; провал с електронното правосъдие и съдебната карта; невъзможността да се защити авторитетът на правосъдието, когато нападките са идвали от управляващата партия, в частност от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, и от фигурата с най-голяма оперативна власт в държавата – главния прокурор; провал да се прояви автентична решимост и воля за проверка на твърденията за политическа и/или криминална предрешеност на кадровите решения за назначаване на председатели на съдилища, и не на последно място „провал на Пленума на ВСС да убеди съдиите и обществото, че е способен да разбере какво в действителност означава професионализъм в прокурорската работа и да избере главен прокурор, в чиято компетентност, независимост и нравственост няма съмнение“.


„С други думи, дори и при тотален провал на колективния орган съдбата му е оставена единствено в неговите ръце. Но, както всички знаем, никой не може да бъде съдник сам на себе си (nemo judex in sua causa). Изправени сме пред конституционен проблем, който наред с този, свързан с липсата на ефективен процедурен механизъм за ангажиране на дисциплинарната и наказателната отговорност на главния прокурор, предстои да получи своето разрешение“, се казва още в подписката.


И се добавя, че във всяка област на държавна власт, ако се допусне който и да е орган от властите да действа безконтролно, въпрос на време е той да се превърне в източник на деспотизъм и съдебната власт не е изключение, защото тя практически не подлежи на граждански контрол, поради което по отношение на безконтролния ѝ кадрови административен орган тази опасност може да хипертрофира.


„Уважаеми избраници на съдиите във ВСС, тъй като не е предвиден какъвто и да било правен механизъм за търсене на отговорност на колективния орган за администриране на съдебната власт за лошо и дори противоконституционно изпълнение на неговите функции, единственият изход от настоящото нетърпимо за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.09.2021 08:04

    Подписката на съюза на съдиите в България за искане оставката на съдииската квота във ВСС е една достойна постъпка ! В административната съдебна власт няма място за квоти, още по- малко за партиино представителство и влияние!...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец