Само 1/5 или 19,2% от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани срещу Covid-19, сочи изследване на Галъп интернешънъл Болкан, проведено в началото на септември. Напомняме, че в никоя друга страна от ЕС не са имунизирани толкова малко хора, колкото у нас.  Статистиката сочи, че 70% от възрастното население в съюза е с поставени две дози препарат


Иначе 1/5  у нас още не са имунизирани, но казват, че ще го направят – немалка част от тях вероятно отлагат ваксинацията след прекарано заболяване.


Има обаче цели 45%, които нито са се ваксинирали, нито възнамеряват да го направят. При подобни нагласи страната ни няма как да постигне исканите от ЕС 70% с поставени две дози.


От данните излиза, че антиваксърите условно са близо 2,5 милиона пълнолетни българи. Ако изводите се разширят и към непълнолетните, ще може да се говори и за много повече.Сред тях личат най-вече млади и представители на гетоизираните и маргинализираните общности. Има и около 10%, които не съумяват или не желаят да отговорят на въпроса за ваксинирането.  Същевременно 5% са инжектираните с  една доза препарат  срещу коронавирус. 21,5% признават, че не са ваксинирани, но ще се ваксинират. В тази група в по-голяма степен са представени хора, които твърдят, че вече са боледували.


От Галъп посочват, че обществото ни се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата – нито се е ваксинирала, нито смята да го направи. При това, част от онези, които твърдят, че ще сеимунизират, може би дават очаквания, а не искрения отговор.


Ако в цялата извадка над 1/3 от пълнолетните свидетелстват, че са изкарали болестта, то в групата на отговорите „не съм се ваксинирал/а, но ще го направя“ делът на прекаралите болестта е по-висок – около 2/5. Валидна е хипотезата, че част от изоставането с ваксинирането се дължи именно и на това, че мнозина са прекарали болестта и не бързат с ваксинирането.