Свързани новини

17.09.2021 17:29

Конгресмен: Как е мотивирана Кристалина Георгиева? Нобелист я обвини в престъпно прикриване и залагане надеждността на МВФ и СБ

Видян 6556 пъти | Коментари 12
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скандалът с Кристалина Георгиева и лобирането й в полза на Китай и Саудитска Арабия стигна и до Конгреса на САЩ, където вече бе поискана оставката й като шеф на Международния валутен фонд. Членът на Камарата на представителите на американския парламент Френч Хил заяви: "Докладът повдига сериозни въпроси за мотивацията на българката, докато е била в Световната банка (да въздейства върху точкуването на страните в класацията на СБ за правене на бизнес). Бордът на МВФ трябва незабавно да направи оценка на службата й на ръководната позиция". Това означава искане за оставка и то недвусмислено. Хил обяснява: "Финансовите пазари и хората, които определят политиките, разчитат на експертизата на международните кредитори и тази репутация сега е опетнена". Друг представител в Конгреса - Анди Бар, настоява Финансовото министерство на САЩ да направи оценка на действията на Георгиева при подготовката на Специалните права на тираж - "валутата", в която МВФ раздава кредити на държавите, в светлината на скандалните разкрития. "Гарантирането на почтеността на МВФ е от съществено значение", категорична е позицията на депутата. Аналитиците също са единодушни, че Георгиева трябва да напусне МВФ. Джъстин Сандифър - наблюдател за Световната банка в Центъра за глобално развитие смята, че е разрушено доверието между шефа на МВФ Георгиева и държавите - членки. Тя не можела повече да "гарантира за честността на международната макроикономическа статистика и да държи отговорни страните за достоверността на техните данни".

Нобелистът Пол Ромър, който беше главен икономист на Световната банка и напусна след идването на Георгиева там от ЕК, който още през 2018 г. пръв изнесе данни за наглласяването на класациите, нещата граничат или са престъпление: "Когато повдигнах въпроса, Кристалина организира прикритие, замазване", заявява той пред реномираната Агенция Франс Прес.Според него Георгиева е заложила на карта надеждността и на двете глобални финансови институции - Световната банка и МВФ.


 Радостина Тонева


 


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 012 Anonimen 19.09.2021 15:32

    Тази особа не е направила нищо добро за България,появи се само заради набелязан път в кариерата си.Така че-предлагам да не се срамуваме заради нея.Всяко наказание ще е недостатъчно,ако се докаже вината й.

  • 011 Anonimen 19.09.2021 11:14

    За да опре бандитаи престъпника Борисов до тази въртиопашка и да я ползва в користните си и разрушителни действия в комплект с менте икономиста Дянков, разрушил не една икономика, вкл. и роната си българска, значи са един дол крадливи и безскрупулни мърши!!! Рано или късно всеки си плаща гяволъка, жалко за нещастния ни и изчезващ бълг.етнос, който беше безпардонно и ненаказано обран и ограбен до шушка и това го стопява фатално

  • 010 Anonimen 18.09.2021 21:19

    всичко прилича на акивно мероприятие.Не я защтитавам ,не я харесвам.Но маъ не е изпълнила некоя заповед на господарите си и сега ъа правят на масур.ЗАЩО ЧАК СЕГА,А НЕ ПРЕДИ 5 ГОДИНИ?

  • 009 Anonimen 18.09.2021 20:36

    006, МВФ си е частна инициатива, на клановете Ротшилд, Барух, Рокфелер и др., така че кого ще спонсорира си е тяхна работа. Китай е реализиран проект на Ротшилдите, намесата на юдеите не е от 1995, а от много отдавна, още от революцията.

  • 008 ПЕНСИОНЕР 18.09.2021 11:39

    А,другаря Тромпет Кобурготски,дали не е замесен.Помните ли танца със саби?Той обаче е по умен от Борисов и Георгиева и е чист като света лимонада ненапита.Ха да ни е честит новият скандал.Интерпол дали вече не се е задействал.

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп

овен

Имате безброй много идеи

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Имате безброй много идеи, но точно вие сте твърде