Свързани новини

16.09.2021 18:09

В Правителствена болница са подслушвали висши държавни служители

Видян 3164 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Видеонаблюдение и микрофони в болничните стаи и кушетките в специалното отделение, обслужващо висшия държавен апарат е установено от проверяващ екип в МБАЛ Лозенец (Правителствена болница). То е било инсталирано от частна фирма и никой от болницата е нямал достъп до записите. Няма и предупредителни табели, че пациентите са били записвани. Това е установила проверка на новото ръководство на болница "Лозенец", съобщава разследващият сайт Bird.bg, който е получил достъп до доклада от проверката по реда на Закона за достъп до обществена информация. През юни бившият директор Любомир Спасов беше уволнен от служебния здравен министър Стойчо Кацаров след шокиращи разкрития за незаконни трансплантации и източване на НЗОК. Докладът от проверката е от юли месец, но не е представен публично.


Здравният министър Стойчо Кацаров не е отговорил на запитванията на Bird.bg за коментар относно този доклад, но го е предоставил след искане по ЗДОИ. "Тази дискретност може да се обясни със скандалния факт на подслушване на висши държавници без никакъв контрол и компроматите, които евентуално са натрупани от бившето ръководство на болницата", пише разследващият сайт.


По принцип наличието на видеокамери в болнични отделения и стаи в страната не е прецедент, но пациентите трябва да бъдат информирани за тях. Наличието на микрофони обаче е по-скоро изолиран случай.


Освен подслушването са установени и други драстични нарушения. 29 служители са били на щат като мъртви души, без да работят, включително едно починало лице. Изпълнителният директор Любомир Спасов е получил 535 хиляди лева допълнително материално стимулиране (ДМС) за 2020 г. без да има подписан договор. Архивът на обществените поръчки се води само на хартия, а в самите поръчки се откриват скандални договори за десетки милиони, заради които болницата е задлъжняла към ББР. Доставчици на апаратура и консумативи за стотици милиони лева са с установена свързаност с болницата, макар че не става ясно каква точно е тя. Автомобили, закупени от болницата, се ползват за лични цели. В касата се поддържа наличност от стотици хиляди лева и т.н., показват още резултатите от проверката.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 17.09.2021 10:12

    Никъде не прочитам и по никое предаване по радио или ТВ не чувам, че има осъдени за кражби в особено големи размери, но когато манго открадне "кокошка" веднага го осъждат на 1-2 г. затвор ? Само с констатации ли ще се разминат тези крадливи герберски същества за обира на населението ? Явно всяка герберска маймуна има ШКАФЧЕ с милиони в лева и евро и затова милиони българи гладуват, но много от тях заслужават гладът защото продължават да гласуват за ГЕРБ !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева