„Случаят с лейтенант Тодор Манчев е еманация на целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев. Формалното разследване и опитът да се прикрие убийство е начинът, по който функционира цялата администрация в момента, управлявана от Радев“.


Това заяви на брифинг Даниел Митов, предаде бТВ. Преди няколко дни ГЕРБ-СДС поискаха анкетна комисия да разследва факти и обстоятелства около казуса "Чешнегирово". 31-годишният старши лейтенант Тодор Манчев беше намерен прострелян дни след нахлуването по погрешка на американски части в цех в пловдивското село Чешнегирово. Работи се по версията самоубийство.


По думите на Даниел Митов целта е да се осигури непрекъснат комфорт на Румен Радев и да бъдат назначавани хора, лично от него, на които той има доверие. Именно по този начин му се осигурява не само комфорт на изборите, а и ресурс и логистична подкрепа, за да спечели втори мандат, заяви Митов.


„Тези хора не се спират пред нищо, дори и да прикриват престъпления, включително убийство, за да може техният кръстник Румен Радев да си спечели втория мандат, а те да си задържат поста“, заяви Даниел Митов.


„Ние знаем, че Румен Радев даде генералско звание на човека, който в момента оглавява Военна полиция. Сега вече ген. Ивайло Сотиров. Инцидентът беше очевидно прикрит, за да може този човек да бъде повишен в звание генерал и да бъде направен шеф на Военна полиция“, твърди Митов.


Той призова и другите партии да подходят отговорно и да застанат зад тях в тази битка.


Според Тома Биков казусът "Чешнегирово" придобива формата на потресаващ скандал.


"Има много детайли, които трябва да се анализират по отношение на разследването. Но за да стане това, трябва още днес Румен Радев да освободи от длъжност директора на Военна полиция. Този човек има пряка отговорност за това, което се е случило през последните месеци и по отношение на прикриването на това убийство и замяната му за разследване за самоубийство, което очевидно не е така. Докато този човек изпълнява тази длъжност има риск да бъдат потулени и други доказателства", заяви Биков.


Той настоя министърът на отбраната незабавно трябва да подаде оставка и тя да му бъде поискана от президента.


"Трябва да се осигури пълна прозрачност по отношение на това какво се случва във Военна полиция и всички, които са участвали по някакъв начин в това разследване, да бъдат вкарани в списъка на заподозрените, които са прикривали това престъпление", допълни Биков.