Свързани новини

14.09.2021 10:51

Строителите искат от Радев 1,3 млрд. лв. за незаконни дейности

Видян 1223 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От пътния бранш обявиха, че ще търсят съдействие от президента Румен Радев, за да си получат плащания по незаконно поети от тях дейности в нарушение на Закона за обществените поръчки, пише Сега. Представители на строителните фирми искат общо 1,3 млрд. лв. и твърдят, че в извършеното от тях няма нищо нередно.
Напомняме, че от бранша вече излизаха на протести и  блокираха центъра на София заради неплатени заплати. Оказа се обаче, че голяма част от работниците на тези митинги бяха от фирми, които иначе редовно получават внушителни аванси и би следвало да нямат задължения към служителите си.
По-рано служебният министър на финансите Асен Василев отчете с конкретни докукенти, че само за последните 2 години общо 13 млрд. лв. са похарчени за т. нар. „инхаус” поръчки с 1 кандидат, които заобикалят или направо нарушават закона.
В срещата ще участват представители на Българска браншова камара Пътища, като подробности ще бъдат обявени след разговорите с президента. От камарата обявиха предварително, че ще запознаят държавния глава с изготвена от тях декларация и правно становище за състоянието на пътно-строителния бранш.
Служебното правителство се опита безуспешно да прокара проект при второ четене на актуализацията на държавния бюджет, така че парите към фирмите да бъдат платени, въпреки че договорите се разследват от прокуратурата.
Опитът за прокарване на разплащането на второ четене в парламента катастрофира, след като в зала се разрази шумен скандал. От партиите масово възразиха, че се иска разрешение от НС да позволи на АПИ да наруши закона за обществените поръчки. Това изключение бе изрично записано в проекта. Проектът предвиждаше парите да се плащат разсрочено 5 години, но фирмите не са съгласни и с това, защото твърдят, че ще фалират. Искаше се още и НС да разпореди прекратяване на действащите договори и превъзлагане на дейността отново в "пълни обеми". Така прекратяване на договорите би се прехвърлила от изпълнителната върху законодателната власт.  


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 15.09.2021 12:12

    Да ходят да си ги искат от тиквата Бойко.

  • 002 Anonimen 14.09.2021 16:42

    Допускам че работниците са си изпълнявали съвестно задълженията и не са знаели за далаверите на 'началниците' си. Които обаче са знаели че пари няма и са очаквали (основателно, вече не веднъж се е случвало) Бати Боко да се обади от 'джипката' и нареди да им се прецедат няколко милиарда, - ей така (плюс съответната сума за "чемедженцето му"...

  • 001 Anonimen 14.09.2021 11:04

    НЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ДАВА НИЩО НА ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ, ДОРИ ТЕ ТРЯБВА ДА ВРЪЩАТ ПАРИ, КАКВА Е ТАЗИ ДЪРЖАВА, НАГЛО КРАДЦИТЕ ДА ИСКАТ ОЩЕ ПАРИ ЗА КРАДЕНЕ ! КАК НЯМА ДА СМЕ БЕДНИ, КАТО КРАДЦИТЕ НА МИЛИАРДИ ВМЕСТО ДА СА В ЗАТВОРА ИСКАТ ОЩЕ ПАРИ ДА ПОЛУЧАТ КОИТО ДА ОТКРАДНАТ ? ШО ЗА НАГЛОСТ ? КАКЪВ НАРОД СМЕ КОЙТО ДА ТЪРПИ НАГЛОСТ И УНИЖЕНИЕ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ ?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и