Свързани новини

13.09.2021 16:39

Над 1000 протестиращи са подслушвани през миналата година

Видян 1955 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 1000 протестиращи са били подслушвани със специални разузнавателни средства през миналата година, разкриха от времената комисия за полицейското насилие в Народното събрание. Както 19’ вече писа само през 2020 г. Специализираният наказателен съд е образувал 3000 дела по Закона за СРС.  


Комисията поиска също така отстраняване на началника на Националната служба за охрана (НСО) Емил Тонев и неговото разследване. „Констатирахме ужасяващо полицейско насилие, прикривано със съучастие на длъжностни лица и магистрати“, обясни председателят на комисията Николай Хаджигенов.


Камери на НСО заснеха кадрите с насилие под колоните на Министерския съвет на протестите миналата година. Те обаче станаха публично достояние едва преди месец. Според Николай Хаджигенов шефът на НСО умишлено е укривал тези кадри.


По думите му записите, които бяха публично показани, били целенасочено изтрити нарочно. А до два съдебни състава Тонев написал, че службата не разполага с такива записи.


Отстраняване от длъжност комисията ще иска и за прокурор Вероника Трифонова, работила по случая. Според Хаджигенов тя излъгала, че не разполага с всички доказателства.


„Тя е била прокурорът, който е наблюдавал проверката за полицейското насилие. Доколкото от събраните материали е видно, че тя разполага с всички необходими доказателства за изготвяне на обвинителни актове. Вместо това тя е прекратила преписката заради липса на доказателства. Комисията счита, че са налице нарушения и отправя препоръки, друго не можем да направим. В следващото НС по линията на парламентарен контрол ние

 


Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп