Свързани новини

10.09.2021 13:16

Изплащането на 1,3 млрд. лева за дейности на строителните фирми да стане на вноски: Василев

Видян 1591 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Асен Василев предлага няколко начина строителните фирми да получат парите си.


Средствата могат да бъдат изплащани в продължение на няколко години, трудно по-рано. За да бъдат разплатените парите, които Агенция "Пътна инфраструктура" дължи на строителните фирми, е нужно АПИ да може да сключи анекси по договорите с фирмите. Затова финансовото министерство предлага да се позволи на агенцията да сключи тези анекси с фирмите-изпълнители, за да станат договорите валидни. Предлага и плащането по тези договори да става за петгодишен период на равни интервали, започвайки през 2022 г. Това каза финансовият министър Асен Василев по време на изслушване в ресорната комисия.


Той напомни, че проблемът на строителните фирми, като например с "Автомагистрали - Черно море", са договорите, направени с АПИ по Закона за обществени поръчки. Агенция "Пътна инфраструктура" е направила възлагания над стойността на договорите със строителните фирми. Например по договори за 20 млн. лева се правят възлагания за 200 милиона лева, каквато е масовата практика в АПИ, каза Василев. Това е незаконно, защото ЗОП позволява възлаганията да са до 50 процента над стойността на договора, уточни той.


Общата стойност, на това което ще бъде изработено до края на година и което все още не е разплатено е 1.3 милиарда лева. Иначе възлаганията от АПИ към фирмите са за 3.7 млрд. лева, но дейности за останалата част няма, каза Василев.


Според него парите, предвидени за регионалното министерство в актуализацията на бюджета са достатъчни за зимното почистване и за неотложни разходи, които могат да се осигурят от АПИ.


Другият начин е фирмите да си търсят парите по съдебен път, но това означава, че няма да има зимно почистване, ще спре и цялата строителна дейност, каза Василев.


Ние предлагаме и "затягане на кранчета" - в АПИ има списък с неизрядни изпълнители, който сега е с пожелателен характер, но ще стане задължителен за изпълнение, каза финансовият министър. Правим така, че да има само банкови гаранции за изпълнение на договорите, а не застраховки. Даваните аванси на фирмите също задължително ще са с банкови гаранции от страна на изпълнителите, каза Асен Василев.


dir.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв