Свързани новини

10.09.2021 11:02

Газопроводът Северен поток 2 е завършен: Газпром

Видян 1794 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Последните участъци от противоречивия газопровод Северен поток 2 вече са заварени, разкри държавният енергиен гигант на Москва Газпром, с което строителството на подводната връзка между Русия и Германия приключи.

В изявление, публикувано в петък, Алексей Милър, председател на базирания в Санкт Петербург енергиен гигант, заяви, че "в 8.45 часа тази сутрин по московско време работата по газопровода" Северен поток 2 "е завършена".

По -рано тази седмица руският външен министър Сергей Лавров разкри, че полагането на тръби под Балтийско море ще бъде "завършено след няколко дни и ще започне работа". Bloomberg съобщава, че се очаква газът да започне да тече през мрежата му от началото на следващия месец и че тече окончателната подготовка.

Според Лавров усилията на правителството на САЩ да спре строителството чрез санкции и политически натиск са се провалили. Въпреки това, добави той, "все още има пълна фронтална атака на Северен поток 2.

Миналия месец американският президент Джо Байдън представи нов пакет санкции, насочени към фирмите, участващи в изграждането му, като заяви, че завършването на проекта ще увеличи влиянието на Русия на европейските енергийни пазари, като същевременно ще отслаби „Украйна и страните от НАТО и ЕС от източния фланг“. Следователно газопроводът, според Белия дом, заплашва „националната сигурност, външната политика и икономиката на Съединените щати“.

Мерките на Вашингтон дойдоха, когато германският канцлер Ангела Меркел посети Москва за среща на върха с руския президент Владимир Путин и въпреки че Байдън преди това призна, че газопроводът е „почти завършен“.

През май президентът на САЩ заяви, че „да продължа и да налагам санкции сега, мисля, че е контрапродуктивно по отношение на нашите европейски отношения“. Берлин и Вашингтон също подписаха сделка, съгласно която американците ще престанат да се противопоставят на Северен поток 2, при условие че Германия се ангажира да подкрепи санкциите срещу Москва, ако използва газопровода за „агресия“.

Русия настоява, че тръбопроводът е жизненоважна стъпка за осигуряване на енергийните доставки на континента и доставка на евтин газ от Сибир до потребителите в Западна Европа. Москва отрече твърденията, че планира да използва новата връзка, за да прекъсне енергията на съседна Украйна.

Киев обаче настоява, че може да загуби милиарди такси за транзит на газ, ако доставките се прехвърлят през Северен поток 2, а не върху надземната си мрежа от тръби, произведени от Съветския съюз, които бяха построени от Москва, когато и двете страни бяха членове на Съветския съюз.

През юни украинският президент Владимир Зеленски заяви пред гостуващата делегация от конгреса на САЩ, че подобен сценарий ще лиши Киев от около 3 млрд. долара годишно, оставяйки го неспособен да финансира въоръжените си сили.



©REUTERS/Maxim Shemetov











Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне