Свързани новини

09.09.2021 16:39

Унгария защити Полша: ЕС е арогантен

Видян 1616 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Унгария определи властите на ЕС като арогантни, а действията им за неприемливи по повод решението на Европейската комисия да глоби Полша за неизпълнение на решение на европейския съд. "Унгарското правителство реши (...) да приеме резолюция, в която изразява своята подкрепа за Полша, и да осъди злонамерените атаки от страна на Брюксел", написа във "Фейсбук" правосъдният министър Джудит Варга.


Европейската комисия съобщи във вторник, че е поискала от Съда на ЕС да определи дневна глоба на Полша задето отказва да изпълни решението на съда да разпусне органа, занимаващ се назначенията, уволненията и наказанията на съдиите. Брюксел и Варшава спорят от две години дали съдебните реформи, включително новия ред за дисциплинарните производства срещу магистрати, отговарят на европейското право.


След поставен ултиматум Варшава заяви преди три седмици, че дисциплинарната камара към Върховния съд ще бъде разпусната като част от по-широки съдебни реформи. Подробности за тях не бяха дадени, а камарата продължава работа, каза Еврокомисията.


Според Варга обаче Брюксел е пренебрегнал полското обещание, което тя оценява като "скандална и арогантна" стъпка от страна на комисията, която "се меси в безпрецедентен начин в съдебната система и законотворческия процес на суверенна държава членка".


Унгария и Полша са съюзници от години, и двете са затворени в поредица от конфликти с Брюксел по основни въпроси, включително върховенството на закона и свободата на печата и правата на ЛГБТ. Те казват, че защитават традиционните си общества от западния либерализъм.


Последната обща акция на Будапеща и Варшава едва не провали плана на ЕС за възстановяване от кризата, тъй като двете столици заплашиха с вето приемането на бюджета на общността, ако отпускането на еврофондовете бъде обвързано със спазването на законността. ЕС трябваше да отстъпи пред заплахата и влизането в сила на новото правило беше отложено до произнасяне на съда за неговата законност, което досега не е станало.


 


Източник: "Дневник"



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак