01/02

Свързани новини

09.09.2021 13:19

Вдигането на пенсиите се отлага за 25 декември

Видян 2621 пъти | Коментари 5
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вдигането на пенсиите се отлага за Коледа, а през октомври, ноември и декември всички пенсионери ще получат по 120 лв. на месец.  Това гласуваха депутатите с актуализацията на ДОО след няколко часови спорове. До 25 декември се отложи преизчисляването на пенсиите с коефициента на стажа от 1,35. От тогава минималната пенсия ще стане 370 лв., а таванът 1500 лв.  От 1 октомври майчинството през втората година ще бъде 650 лв.


  Предложението дойде от шефа на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН.  То мина с гласовете на Има такъв народ, Демократична България и ДПС, както и с част от депутатите на Изправи се БГ! Ние идваме! ГЕРБ не участва в гласуването, БСП защитаваше тезата, че има пари за увеличение и на пенсиите, и на добавките от 1 октомври.

Не разбрах дали има25.html?&qstr=%D1%86%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B2"> сватба между ДПС и ИТН, попита след гласуването Георги Свиленски от БСП. Вчера заседанието на НС бе прекратено след бурни дебати, за да заседава комисията по бюджета.





Предложението е на база на изчисленията на финансовия министър Асен Василев, който каза, че добавките за всички от 120 лева на месец от 1 октомври до края на годината ще струват допълнително 734 млн. лева, а могат да бъдат дадени най-много още 300 млн. лева, предаде Дневник. Отлагането на индексацията на пенсиите със средно 12.5% от 25 декември ще струва допълнително 115 млн. лева, а дотогава по думите му всички ще вземат повече пари - по 120 лева на месец. Министърът разсея съмненията, че увеличението е само от Коледа до Нова година с обяснението, че със закона се променя и Кодексът за социално осигуряване, където с повишаването на коефициента за трудов стаж от 1.2 на 1.35 се гарантира увеличението за в бъдеще. То можело да бъде премахнато само ако някой го предложи и събере мнозинство в следващ парламент. Той каза още, че от 1 януари, когато линията на бедност става от 369 на 413 лева, хората с минимална пенсия ще могат да кандидатстват за допълнителна помощ.

Според БСП има 455 млн. лева в допълнителните приходи на бюджета, с които от 1 октомври могат да се увеличат пенсиите, и добавките към тях. От "Има такъв народ" обвиниха социалистите, че ще докарат страната до вдигане на данъците в опит да купят пенсионерите за изборите. Предизборно БСП припомни, че от 43-ото Народно събрание насам иска актуализация на пенсиите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 12.09.2021 20:19

    Сотлагане вдигане на пенсиите най вероятно забравиха за текста в ЗДБ според който хората след пенсионна въздраст няма да могат да са на държавен пост .

  • 004 Anonimen 10.09.2021 08:15

    до001 Никой нормален няма да повярва на това ,което си написал!Вие сте от креатурите на БКП!!!!

  • 003 Густо майна филибето 09.09.2021 22:20

    Дрънкате празни обещания! А КАКВО ЩЕ СТАВА с пенсиите за сегашния месец Септември???????? Пенсиите за Септември , първо още не са изплатени и второ, както се вижда НЯМА ДА СА С НИКАКВИ ПОВИШЕНИЯ! Много им се свиди на депутатите да дадат по някой лев на народа!!! Нали, като им дадат, това ще са пари, дето те няма да могат да откраднат и да си сложат в своите джобове! Още оная ромката, с "тънкия" ханш, Уилето Паъуова, каза преди накаоло години:" ...в пенсионерите няма нужда да се "инвестира", щото те и без това до някоя и друга година си"отиват"...Сега и тая Сачмова,дето има за любовник ресторантския Винету , момата със седемте виШи,взети "набързо" по интеренет и с "нежния-човеконедолюбващ" рибешки поглед и тя така мисли.... Дано депутатите да успеят да си изхарат техните хилядилевови заплати,фето самите те си дават за НИЩОНЕВЪРШЕНЕ! Жал им е явно, да дадат на хората пенсиики със сумата ба несец, която те хвърлят на ден ,само за пури и за уиски!

  • 002 Anonimen 09.09.2021 18:32

    Ситият не вярва на гладния. Коалиция "РОСЕНЕЦ" отново поряза пенсионерите.

  • 001 Чурулик Марийкин 09.09.2021 16:42

    Е ПРОМЯНАТА ДОЙДЕ !!!! Превръщането на Народна Република България в бананова република Булгаристан, доказа колко прави са били кретените от СДС, че кой не скача е червен, А КОЙТО СКАЧА Е КРЕТЕН !!! Слава Американу, слава Булгаристану, Героям слава !!! АМИН !!! Чрез блокиране и триене на коментари нищо няма да постигнете . Да му изсъхне ръката на модератора демократ !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей