Свързани новини

09.09.2021 13:09

Конституционният съд допусна за разглеждане делото за гражданството на Кирил Петков

Видян 1702 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество делото за гражданството на служебният министър на финансите Кирил Петков.


То бе  образувано по искане на 55 народни представители от ГЕРБ-СДС в настоящият парламент. С него трябва да се установи противоречи ли на Конституцията указа на президента Румен Радев в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков.


Определението е прието единодушно от 10 съдии.


Служебният министър на икономиката Кирил Петков, трябва да представи официален писмен документ, от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване.


Според основния закон за депутати и министри могат да бъдат назначавани само български граждани.


Президентът Румен Радев ще трябва да представи заверено копие от декларацията на Кирил Петков Петков, подадена от последния по чл. 110, във вр. с чл. 65, ал. 1 от Конституцията.


Представянето на документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на лицето Кирил Петков към момента на издаване на указа на президента за назначаване на служебно правителство – 10 май 2021 г., ще бъде предоставено от министъра на правосъдието Янаки Стоилов.


От министъра на външните работи по дипломатически път, съдиите искат  писмена информация от компетентен държавен орган на Канада, удостоверяваща наличието или липсата на канадско гражданство на  Кирил Петковкъм 10 май 2021 г.


Отправена е покана до: проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Екатерина Михайлова, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева, доц. д-р Наталия Киселова, които ще трябва да  предоставят писмено правно мнение по предмета на делото в едномесечен срок от уведомяването.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец