Свързани новини

09.09.2021 09:42

След две оставки и непопълнен надзор се търсят хора за АЕЦ Козлодуй, Мини Марица Изток и ЕСО

Видян 4123 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Председателката на борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй" Ива Едуард Николова е подала оставка пред "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) и по искане на БЕХ Агенцията за публичните предприятия и контрол е обявила във вторник конкурс за избор на независим член на управата на ядрената централа. Това обясни пред Mediapool изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов.

Паралелно се провеждат още два конкурса за попълване на управите на други две дъщерни дружества на холдинга – Мини "Марица Изток" и "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО). Интересът към шефските постове е сериозен.

Мини "Марица Изток" остана без изпълнителен директор, след като в края на юни Андон Андонов подаде оставка, мотивирайки се с лични причини. Той заемаше поста в продължение на седем години, участваше също в управата на БЕХ. Той бе избран и в новия борд, след проведен от предишното управление на ГЕРБ конкурс за представители на държавата във въгледобивното предприятие. ЕСО остана с недоокомплектован състав на надзорния съвет от квотата на независимите представители в управите на държавните дружества, след като се оказа, че предишният член на надзора не е освободен от поста и на негово място не може да бъде вписан друг.

Седем от деветимата претенденти за управата на държавните мини продължават участието си в процедурата. За надзора на ЕСО са се явили петима, но одобрени за следващия етап от конкурса са трима. Предстои да се разбере колко и кои са кандидатите за нов член на борда на АЕЦ "Козлодуй".

Кандидатите за Мини "Марица Изток" са предимно кадри от самото дружество. Новият директор ще бъде избран след като се запълни съветът на директорите. За вакантното място кандидатства предшественикът на Андон Андонов – Станимир Казлачев, който през 2013 г. бе назначен за директор на мините. Сред останалите претенденти са управителят на най-големия рудник на дружеството – "Трояново-север" - Стойко Башалов, както и шефката на финансово-икономическата дирекция на дружеството Илза Чинкова. Кандидатът Николай Ванчев също е от дружеството, останалите допуснати кандидати са Тодор Тодоров, Васил Веселинов и Николай Пенчев.

За надзора на "Електроенергийния системен оператор" отново кандидатстват неуспели претенденти в предишните конкурси като бившия директор Иван Йотов и дългогодишният шеф на Централното диспечерско управление на ЕСО Пламен Герджиков. Двамата участваха в надпреварата за независими представители, сега се пробват за квотата на държавата. Третият претендент е Петър Статев Петров.


Източник: Медиапул


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще