Свързани новини

08.09.2021 14:13

Китай уважава „суверенитета, независимостта и териториалната цялост“ на Афганистан след формирането на правителството на талибаните

Видян 1275 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Говорител на китайското министерство на външните работи обяви, че Пекин уважава „суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Афганистан“ след формирането на новото правителство на талибаните, предаде RT.

Изказвайки се на редовна пресконференция в сряда, Уан Уенбин беше попитан от репортери за отговора на Пекин на установяването на правителството на талибаните.

Говорителят каза, че Пекин подкрепя афганистанския народ „независимо да избира пътя на развитие в съответствие с техните национални условия“ без намеса във вътрешните работи на страната.

Уанг също добави, че формирането на временно правителство е необходимо за възстановяване на вътрешния ред и следвоенно възстановяване след повече от три седмици на „анархия“ след превземането от талибаните, при което тогавашният президент Ашраф Гани напусна страната. Уанг също изрази надежда, че разрушеният от война Афганистан може да изгради „широка и приобщаваща политическа структура“, която е способна на умерена и стабилна вътрешна и външна политика.


Забележките на Уанг дойдоха малко след съобщението на талибаните във вторник, че са избрали ключови държавни служители. Няколко от новоназначените министри са в списъка на санкциите на Съвета за сигурност на ООН, докато изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Сираджудин Хакани се счита за международен терорист от американските власти и е издирван от ФБР, което предлага награда от 5 милиона долара за залавянето му.

Няколко нации и институции по света заемат по -строга позиция по отношение на ръководството на талибаните. Британският външен министър Доминик Рааб отбеляза миналия петък, че Великобритания няма да признае правителството на талибаните, но подчерта, че е време да работим с групата, за да обсъдим въпроси като безопасната евакуация и „да се изправим пред новата реалност в Афганистан“.


 © Reuters / Social Media; (inset


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат