Свързани новини

08.09.2021 11:42

Някои хора развиват свръхчовешки имунитет след преболедуване и ваксина: Проучване

Видян 2730 пъти | Коментари 5
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След предишна инфекция с COVID-19 и две дози ваксина Pfizer или Moderna, имунната система на някои хора развива невероятна способност да реагира на вируса, съобщава  DailyMail.

Изследователите наричат ​​това „свръхчовешки имунитет“ или „хибриден имунитет“ - имунната система на тези пациенти може да произведе много антитела, способни да реагират на различни варианти, както е документирано в множество проучвания през последните месеци.

В едно проучване пациентите с този „хибриден имунитет“ демонстрират способността да реагират на настоящите щамове, нечовешки коронавируси и потенциално дори нови варианти, които все още не съществуват.

Учените изучават тези пациенти, за да разберат по -добре имунитета срещу Covid - и имунитета срещу други вируси.
 
Ваксините Pfizer и Moderna предлагат много добра защита срещу Covid.

От около 173 милиона американци, напълно ваксинирани до края на август, само 10 500 души са хоспитализирани - и само 2 000 са починали с Ковид.

Тези ваксини действат, като представят на имунната система парче генетичен материал от коронавируса - парче mRNA - което учи имунната система да разпознава вируса в случай на инфекция.

Хората, които се възстановяват от Covid, също са защитени от коронавирус, тъй като имунната им система помни как да се бори с този нашественик.

И с ваксинацията с mRNA, и с миналата инфекция, пациентите могат да станат супер защитени срещу Covid.

Последните проучвания показват, че ваксинираните и заразените демонстрират „свръхчовешки“ имунитет, както го наричат някои учени.

„Тези хора имат невероятни реакции към ваксината“, каза Теодора Хатцианону, вирусолог от университета Рокфелер, която е изследвала тези пациенти. "Мисля, че те са в най -добрата позиция за борба с вируса."

„Антителата в кръвта на тези хора могат дори да неутрализират SARS-CoV-1, първия коронавирус, който се появи преди 20 години. Този вирус е много, много различен от SARS-CoV-2 “, каза Хацийоану.

Ето как работи това, както е обяснено от имунолога Шейн Кроти в коментар за юни 2021 г. за списание Science.

„Естественият имунитет“ от предишна инфекция функционира различно от имунитета от ваксинацията.

При естествения имунитет имунната система ще изгради различни предпазни мерки срещу бъдеща инвазия на коронавирус.

Това включва В -клетки и Т -клетки, и двете помнят как изглежда вирусът и могат да стимулират производството на антитела в случай на друга инфекция.

Обикновено естественият имунитет ще продължи от седем до осем месеца, установяват проучвания. След около година имунната система все още ще поддържа известна памет, но може да бъде по -уязвима към варианти.

Ако някой с естествен имунитет се ваксинира, ваксинацията засилва паметта на имунната им система за коронавируса.

„Имунната система третира всяка нова експозиция - било то инфекция или ваксинация - с анализ на заплахата и разходите за размера на имунологичната памет за генериране и поддържане“, обяснява Кроти.

В резултат на това, когато човек се ваксинира след възстановяване от Covid, ваксината действа като сигнал към имунната система, че този вирус е сериозен проблем - и имунната система трябва да отдели още повече ресурси за защита срещу него.

Това означава повече В клетки и Т клетки, които помнят как изглежда коронавируса - включително В клетки, които всъщност се опитват да предскажат потенциални нови вирусни варианти.

Кроти нарича тези предразсъдъчни предположения на имунната система за тези В -клетки на паметта какви вирусни варианти могат да се появят в бъдеще.

Т клетките също помагат за защита срещу бъдещи варианти, тъй като аспектите на вируса, които Т клетките разпознават, е малко вероятно да се променят, когато вирусът мутира.


Снимка: АФП


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Киру канадеца 09.09.2021 08:07

    Пийте ми от чепа...жива ваксина..

  • 004 Макаци на рояци 08.09.2021 21:48

    002, ти май си цигльо второ поколение излязъл от катуна. Аз пия САМО вино, червено през зимата, беличко, охладено, през лятото, е и според манджата. И изворна вода. И никакво варварски питиета като ракия, водка, уиски, сакета и пр. Имам силен имунитет защото нямам НЕСЪВМЕСТИМИ гени, като повечето от вас, от макаци.

  • 003 Anonimen 08.09.2021 21:40

    Не им вярвам на Дейли мейл, тия са освен жълтаци и фурнаджийски лопати. 19Мин, що не писахте, че шведите не пускат израелски граждани в страната си, с ваксина или без?

  • 002 Anonimen 08.09.2021 15:30

    И аз като изпия 3 ракии,2 бири една глава чесън и лук -придобивам свръхИМУНИТЕТ -ДАЖЕ СРЕЩУ ПРОСТОТИЯТА

  • 001 Anonimen 08.09.2021 12:12

    Айде бе! С Ковид и ваксина вие ще станете със свръхчовешки имунитет, като мен!?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева