Свързани новини

07.09.2021 12:10

Сакскобурготски осъди България в Страсбург заради имотите си

Видян 2950 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок осъдиха България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради мораториума върху техните имоти, наложен през 2009 година от парламента, предаде Медиапул.


Съдът обяви дългоочакваното решение във вторник, с което не присъжда обезщетение на бившия цар и министър-председател. Единствено са присъдени 5000 евро заради направени разходи по делото.


Решението на съда е взето единодушно. България е намерена за виновна за нарушение на правото на собственост, защото мораториумът забрани търговска експлоатация на техните гори. Отделно съдът намира нарушение на правото на справедлив съдебен процес. Действията на българските власти са били непропорционално тежки срещу двамата жалбоподатели, смята съдът.


Мерките спрямо тях са били извънредни, защото българската гора се опазва по друг ред, а не чрез парламентарен мораториум. Плюс това Сакскобургготски и Хробок не са можели да обжалват решението на парламента пред съда.


През следващите три месеца двамата жалбоподатели и държавата могат да атакуват решението пред Голямата камара на Европейския съд. Ако бъде направено такова искане, състав от петима съдии преценява дали делото заслужава допълнително разглеждане. В този случай Голямата камара ще разгледа делото и ще произнесе окончателно решение.


Сега българският парламент е длъжен да отмени наложения преди 12 години мораториум върху правата на царските наследници да се разпореждат с имотите си. Тази забрана бе наложена от ГЕРБ, "Синята коалиция" и "Атака" през 2009 година по предложение на лидера на РЗС Яне Янев


Историята с "царските имоти" започва след като България е обявена за република през 1946 г. На следващата година парламентът приема законодателни актове (Законът за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд І и Борис ІІІ и на техните наследници (ДВ, бр. 305 от 1947 г.), с които държавата конфискува царските имоти и ги използва, е посочено в съобщението на съда.


Парламентът имаше възможност да реши въпроса с "царските имоти" още през 1998 година. Тогава с решение №12 Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен Закона за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд I и Борис III и на техните наследници от 1947 г. Конституционните решения обаче нямат реституционен ефект. Правните последици от обявените за противоконституционни актове трябва да се уредят от органа, който го е постановил, т.е. от парламента. Но стъпвайки на това решение на КС, Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок получиха именията.


Между 1999 г. и 2004 г. всички "царски" имотите, без ловната резиденция в Кричим, са върнати на царското семейство. Това става предимно в периода 2001- 2005 г., докато Симеон Сакскобургготски е премиер на България.


След идването на Бойко Борисов на власт през декември 2009-та, едно от първите решения, които взе новосформираното 41-во Народно събрание, беше да наложи мораториум върху правото на Сакскобургготски и сестра му да се разпореждат с имотите.


Съдебната битка за "царските имоти" започна през 2008 г., когато


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 08.09.2021 22:58

    Бареков/Веса Томова, джадия от сараите на Мето Като сте почнали, давайте наред.

  • 002 Кой 08.09.2021 22:56

    Кой довлече в бг-то този проЗт, нагъл и алчен дядка? Защо румънците и сърбите не си поканиха "кралските" особи?

  • 001 персона нон грата 07.09.2021 16:57

    Как този алчен и хазартен измекяр седи още в България, след като всички българи го ненавиждат и мразят за лъжите му и кражбите, с които ги дари по време на премиерстването си?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели