Свързани новини

06.09.2021 08:00

Честваме 136 години от Съединението на България

Видян 1010 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес честваме 136 години от Съединението на България.


Денят, в който се извършва фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия. Акт, дал на страната ни правото да върне в границите си земи, които исторически ѝ принадлежат.


На този ден през 1885 година в Пловдив, след военен преврат се създава временно правителство, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.


Актът на Съединението получава дипломатическо и международно признание през 1886 година.


136-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия ще бъде отбелязана с поредица прояви в цялата страна.


Център на честванията е Пловдив. Тържествената заря проверка на пл. „Съединение“ започва в 20,30 часа. Слово ще произнесе президентът Румен Радев. Церемонията ще бъде предавана пряко по Българското национално радио (БНР).


Честванията за историческото събитие започнаха снощи в град Съединение с възстановка на събитията отпреди 136 години, а на тържествената заря-проверка в Чирпан президентът Румен Радев призова жителите на града да пазят паметта на предшествениците си и да я предават на поколенията.


„Защото вярвам, че тази невидима нишка на памет и почит ще продължи напред да ни вдъхновява, да ни посочва пътя, да ни дава сила, за да проправяме заедно като народ пътя си към утрешният ден“, каза той.

Център на днешните честванията за Съединението на Княжество България с Източна Румелия е Пловдив. По традиция празникът ще започне в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи молебен.

По-късно в двора на църквата ще бъде открит паметник на възрожденеца Гаврил Кръстевич, радетел за културното обособяване на българите в Османската империя.

Официални лица и граждани след това ще положат венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов до Римския стадион.

Привечер пред военния клуб ще има възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. от членове на комитет „Родолюбие“, а в историческия музей официално ще бъде открита най-новата му постоянна експозиция „Пловдив по пътя на модерния свят“.

Тържествената заря проверка на площад „Съединение“ започва в 20,30 часа. Слово ще произнесе президентът Румен Радев. Церемонията ще бъде предавана пряко по Българското национално радио.

Въпреки че ще е на открито, от община Пловдив призовават гражданите , които ще присъстват да носят маски и да спазват дистанция.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Кан вади 97-г. 7-часов филм за Наполеон

Легенда, позната на киноманите по цял ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и