Свързани новини

03.09.2021 10:28

ИТН и ГЕРБ искат парламентът да задължи столичното парно да работи незаконно

Видян 2438 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Партията с най-голямо мнозинство в парламента "Има такъв народ" (ИТН) и бившите управляващи ГЕРБ ще внесат директно в пленарна зала предложение парламентът официално да задължи "Топлофикация София" да продължи да работи незаконно, предаде Медиапул.

Вече година общинското дружество не отговаря на европейското и националното законодателство за пределно допустимите изхвърляни емисии азотни окиси във въздуха, а Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) през юли 2021 г. окончателно му отказва изключване от изискванията, тъй като не може да докаже, че ще направи необходимите инвестиции. "Топлофикация София" е заявила още през 2012 г. намерения за намаляване на емисиите от азотни окиси от 200 мг на кубичен метър на 100 мг. Сега оправдава неизпълнението с това, че планираните технологии не били пригодни към системите от 1960-те години и нямало да помогнат за намаляване на емисиите. Сега се очаквало да излезе анализът на наетата от американското правителство компания за технологичните промени. Те можело да се реализират за 36 месеца, затова им трябвала отсрочката, която обаче се оказва, че няма как да бъде дадена законно.

Това стана ясно на заседанието на парламентарната комисия по енергетика и климат във вторник след продължила близо два часа дискусия за правния проблем на дружеството. Негов принципал е Столична община, чието управление от 2005 г. насам е доминирано неизменно от ГЕРБ. По време на заседанието представителите на ГЕРБ се опитаха да изкарат едва ли не виновен за тази ситуация служебния екоминистър Асен Личев, тъй като в неговия мандат топлофикацията получава отказа за дерогация, което автоматично я прави нарушител на екоизискванията. Това би трябвало да ѝ носи санкции от страна на регионалната екоинспекция, а България на свой ред е заплашена от наказателна процедура от Европейската комисия.

Индулгенция за неспазване на закона

Председателят на комисията по енергетика и климат Иван Хиновски от ИТН запозна колегите си с проект на решение, които няколко депутат щели да внесат. Според прочетения текст Народното събрание ще задължи "Топлофикация София" да прилага в следващите 36 месеца мерките, заложени с предишното ѝ комплексно разрешително. Екоминистърът пък ще бъде задължен да предприеме всичко за гарантиране дейността на топлофикацията с цел гарантиране енергийната сигурност на страната като част от националната сигурност.

"Абсурдно е да дадем индулгенция на едно дружество да не спазва закона. Може ли парламентът да каже не спазвайте закона и не ги санкционирайте? Това ще е прецедент да се позволи на определени групи да не спазват законите. Аз утре ще предложа членовете на КЕВР да бъдат освободени от глоби на нарушаване на


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 03.09.2021 13:49

    бойчето ще си дари милиардите на топлофикация да си купи пречиствателни съоръжения

  • 001 Anonimen 03.09.2021 11:28

    И какво излиза като истина, че радетелите на законността в България - ИТН, искат Топлофикация да работи незаконно и са в съюз с ГЕРБ ? Не стига, че Топлофикация е РЕКЕТЬОР на суверена, но и най-големите парламентарни групи искат да си остане РЕКЕТЬОР на суверена и да узаконят този РЕКЕТ, като задължат Топлофикация да работи, така, че суверена отново е ПРЕЕБАН от тези на които възложи своите надежди ! Кой още мисли, че ИТН не е в сговор с ГЕРБ и ДПС и не се ръководи от интереси ???

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,