Свързани новини

02.09.2021 09:42

Топлофикация София дължи на БЕХ близо 700 млн. лв.

Видян 1798 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Задълженията на „Топлофикация София“ към Българския енергиен холдинг са близо 700 милиона лева, като от март столичното дружество не е превеждало пари за погасяване дори на лихвите по тях. Това заяви за БНР изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов.


След като беше заплашена със запор на сметките си, Топлофикация София преведе вчера и онзи ден няколко милиона лева на Булгаргаз и погаси част от дълга си към газовата ни компания, който отново бе достигнал 100 милиона лева. И ако към Булгаргаз има някакви плащания, то от март Топлофикация София не е плащала нищо на Българския енергиен холдинг.


През годините Българския енергиен холдинг (БЕХ) на няколко пъти изкупува дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“, но в момента подобна възможност не се предвижда.


Евентуално поскъпване на парното с 20%, каквото поиска топлофикацията заради скока на газа, също не може да реши проблема, посочи Валентин Николов.


„Дори с 20% да повишат цената, което се надявам да не стане, то ще реши проблема с текущите им задължения, а не с миналите.“


Според Николов отпускането на нисколихвен заем от страна на общината или държавата е вариант за справяне със ситуацията.


„Понеже и София е с добър рейтинг, кредитният рейтинг на държавата също е добър, те могат да предоставят заем на „Топлофикация София“, така че да обслужи кредитите, които са към нас. За да може тя в последствие да си реализира инвестиционната програма.“


Директорът на БЕХ смята, че „топлофикацията във вида, в който е в момента, не може да си обслужва текущите задължения, камо ли натрупаните задължения през годините“.


„Дори лихвите не си плащат от март. Те искат предоговаряне – добре, ще седнем и ще преговаряме за предоговаряне, но това в никакъв случай не решава проблема“, каза Валентин Николов.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ненаказани крадци 02.09.2021 10:47

    Няма как да е друго с кметуването на крадливата секретарка на Мутрата вече 10-ина години. С мнозинството на ГЕРБ и патриотите нефелната кметица си пробутва всички корупционни схеми на шуробаджанаците и им осигурява доволна печалба без да вършат качествена работа срещу съответните рушевети и комисионни. Не е случаен и факта, че Фандъкова прибира всички доказано корумпирани и крадливи кадри на шефа си и ги приютява при себе си на добра служба и нереално високи заплати. Фандъкова е Борисов в пола и трябва да бъде разследвана и справедливо наказана за източване на милиарди общински средства на столичани

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и