Без подкрепа от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“ остана предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова за съкращаване на срока между първо и второ четене на актуализацията на бюджета, предаде бТВ.


105 народни представители бяха „против“, „за“ – 56, а двама гласуваха „въздържал се“. Така предложението беше отхвърлено с вота на депутатите от „партиите на протест“. Идеята на левицата беше подкрепена само от представители на ДПС. ГЕРБ не гласуваха.


По-рано председателят на левицата обяви, че ще задържат мандата, докато не приемат промените в бюджетната рамка за тази година. 


Арман Бабикян от „Изправи се БГ! Ние идваме“ заяви, че при срещата на тяхната парламентарна група с БСП не е постигнато разбиране за съкращаване на сроковете.  


„През ум не ми е минало, че вие ще предложите извънредно заседание на Комисията по бюджет в събота, извънредно на парламента във вторник и приключване на работата на 46-ото народно събрание в средата на следващата седмица. Това наистина е възможно – колко качествено или не – е друга тема. Това ще пресече възможността този парламент да приеме, които и да е друг закон. ПГ на ИБГНИ няма да бъде смокинов лист на желанието на БСП да пререже възможността за разглеждане на законите, свързани със съдебната власт“, допълни Мая Манолова от ИБГНИ.


Борислав Сандов от „Демократична България“ изтъкна като причина поведението на БСП за отказа на дясното обединение да отиде на срещата с левицата. „БСП използват този трети мандат, за да се опитват с него да се правят на управляващи и те да определят дневния ред на Народното събрание, дори наричат това разумно“, каза още депутатът.


„Вие издевателствате върху себе си от няколко месеца. Тук стана „Листопад“ – и листа падат, и сериал става. Ту се събирате, ту се разделяте, пък се скарвате. Пък някой ви вкарва някоя интрига – от ваще хора. С колегите от БСП от десетина години сме в сериозен конфликт, но ще кажа нещо в защита на г-жа Нинова. Тя не е ходила нито на кино с г-н Борисов, ниво му е била министър, нито му е била омбудсман. Тя на килимчето не е била“, коментира Тома Биков от ГЕРБ. 


Филип Станев от „Има такъв народ“ „разказа“ притча на БСП от трибуната на „Народното събрание“ за истината и лъжата. Депутатът се обърна още към колегата си от ГЕРБ Тома Биков с думите: „Да не сте станал адвокат на Корнелия Нинова, да не се окаже, че това е адвокат на дявола“.


Според колегата му от ИТН Станислав Балабанов зад идеята на БСП по-бързо да се гласува бюджетът се крие „лицето на задкулисието“. По темата дума взе и председателят на парламентарната група Тошко Йорданов: 


„Този парламент е пълен с лицемери. Днес е денят за лицемерие на БСП. Това, което предлагат, под формата на загриженост бързо да се приеме бюджетът – става дума да се съкрати работата на НС от 5 до 7 дни. Причината не е бюджетът, причината е, че ако не бъде съкратен този парламент – той ще прием изваждането на Бюрото за защита от контрола на главния прокурор, закриването на спецсъда и спецпрокуратурата и др.“, каза Йорданов и намекна, че левицата работи заедно с ГЕРБ.


След вълната от обвинения към БСП, Нинова отговори: „Търпяла съм много повече от това, което днес причинявате. Уверявам ви, че Борисов е по-сериозен опонент и ние с него пет години бая се „бихме“. Така че с нищо не можете да ме уязвите. Може днес да внушавате лъжата за ГЕРБ и БСП, но наистина, никога не съм стъпвала в офиса на Борисов, както и кабинет на Слави Трифонов или Христо Иванов“. 


По думите ѝ бюджетът е приет на първо четене на 27 август и за пет дни е имало достатъчно време да се внесат предложения за изменения. Тя допълни, че има едно внесено предложение от ДБ за земеделските производители и още две от ИТН за по-малко пари в Министерството на туризма и пак за земеделските производители.