Свързани новини

01.09.2021 11:00

The Financial Times: ЕС планира пакет от €600 млн. помощ за съседите на Афганистан

Видян 1733 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Брюксел изготвя предложение за предоставянето на 600 милиона евро за съседите на Афганистан, които да подслонят бягащите от размирната страна, съобщава британският вестник The Financial Times, като подчертава, че по този начин Общността се надява да избегне повторение на бежанската криза от 2015 г., предаде Агенция Фокус.

Падането на Афганистан под властта на талибаните след рязкото изтегляне на американските и съюзническите сили предизвика страх от нестабилност в страната и потенциално голям брой разселени хора и бежанци, бягащи от ислямистката войнствена групировка.

Много столици на ЕС предупредиха, че Блокът трябва да действа, за да предотврати ситуация, подобна на бежанската криза от 2015 г., предизвикана от войната в Сирия. Повече от милион мигранти влязоха в Европа тогава, което предизвика ожесточени спорове между държавите-членки и осакати правните механизми на Брюксел за разпределяне на хора, търсещи убежище.

Представители на ЕС заявиха, че предложението е да се отпуснат около 600 милиона евро на съседните страни, за да им се помогне да приемат бежанци, бягащи от режима на талибаните. Това може да означава, че Брюксел ще предостави пари на Пакистан, вероятно на Узбекистан и Таджикистан и дори на Иран, който е под международни санкции.

Планът отразява импровизираните усилия на ЕС за смекчаване на кризата през 2015 г., когато предложи финансова подкрепа на Турция в замяна на това страната да подслони бежанците от Сирия, вместо да ги пропуска нататък към Европа.
Министрите на вътрешните работи от ЕС проведоха във вторник спешна среща в Брюксел, за да обсъдят последиците от смяната на властта в Афганистан. Последните американски войници излетяха от Кабул в понеделник вечерта, с което Вашингтон сложи край на 20-годишната си война в страната.

В изявление в началото на срещата министрите на вътрешните работи на Австрия, Дания и Чешката република подчертаха, че „най -важното в момента е да изпратим правилното послание в региона: останете там и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате