Свързани новини

31.08.2021 13:08

Почти 1 млн. софиянци може да останат без парно и топла вода: Манолова

Видян 2467 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Има такъв народ“, в лицето на председателя на парламента и на Комисията по енергетика и климат, да не разпъват политически чадър над ГЕРБ-София по въпроса с изслушването на кмета Йорданка Фандъкова в пленарна зала. Изслушването се налага заради риска за над 1 млн. столичани (над 400 000 домакинства, учреждения, болници, училища, администрации) да останат без парно и топла вода, евентуално и без ток от 1 октомври 2021 г.

За това призова председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова на брифинг в парламента днес, след като стана ясно, че комплексното разрешително на „Топлофикация София“ не е удължено от Изпълнителната агенция по околна среда, без което разрешително тя няма право да продължи да работи.

Отнемането на разрешителното е във връзка с неизпълнено задължение към европейското законодателство от страна на „Топлофикация София“ във връзка с нормите за допустими емисии на азотен оксид, обясни тя.

Проблемът е, че няма енергийна мощност, която да замести „Топлофикация София“, която произвежда близо 4 000.. мегаватчаса годишно. При спирането на топлофикацията се изправяме пред риск от режим на тока. Крайно време е столичният кмет да спре да се крие и когато чуе думата „Топлофикация София“ да „бяга с 200“ от темата, както би казал партийният й лидер, заяви още Манолова.

Въпросът е дали Йорданка Фандъкова и ГЕРБ залагат политическа мина в предстоящата предизборна кампания. Със сигурност те залагат икономическа мина за столичани. Сметките показват, че отоплението на ток, в сравнение с отоплението на парно, ще струва с 500 лв. повече за отоплителен сезон или средно 1152 лв., посочи тя, като добави, че инсталациите на хиляди сгради в столицата не са съобразени да се отопляват само на ток.

Ние от ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“ искаме изслушване през следващите пленарни дни на столичния кмет Йорданка Фандъкова, председателя на СОС Елен Герджиков и на изпълнителния директор на Топлофикация София Александър Александров да представят в пленарна зала какви действия смятат да предприемат, така че хората да не останат без ток и парно от 1 октомври, категорична бе Манолова.

Това не е проблем от вчера или от онзи ден. Изискването „Топлофикация София“ да поднови своите инсталации са от 2017 г. Четири години Столична община е имала възможност да предприеме действия и е имало четири бюджета, в които да се заложат средства за обновяване на инсталациите, които възлизат на около 190 млн. лв. Отговорност за това носят ГЕРБ, където Йорданка Фандъкова доскоро беше зам.-председател, заяви Димитър Делчев от парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“.






 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 31.08.2021 14:06

    въздухът в София стана чист от както има парно, сега малоумниците и това ще съсипят, както почти всичко друго. Те не помнят задушливия въздух от въглищата и ужасната мъгла- неграмотни и полуграмотни НПО-та на сорос ще ни унищожат -чалга и наркотици- това от тях

RSS

Най-нови

Природният газ

КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април

Предложението на "Булгаргаз" природният ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще