Днес ще се обърнем към партиите за график на разговорите, заедно ще го решим и ще информираме в парламента", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на журналистически въпрос, след като Радев връчи третия мандат на левицата. "Следващия петък трябва да дойдем при президента с премиер", посочи още тя.


Относно първоначалната заявка на БСП, че ако получи третия мандат – ще предложи служебният кабинет да стане редовен, Нинова каза: 


„Въпросът остава на дневен ред, остава отворен, ще го обсъдим с останалите парламентарни групи. Остана отворен и тук при президента. Остава да видим какво ще стане в следващите дни“. 


Според нея има шанс за кабинет, защото още при предните преговори са достигнати принципни договорки за политики, около които са се обединили. Ще бъде обсъден и кабинет с определен период на действие.


„Първият мандат – проблемите възникнаха при обсъждането на министрите, защото бяха поднесени готови решения, ние сега предлагаме да няма такива – да седнем и да ги обсъдим. Има всички налични условия за разбирателство, ако има мисъл за държавата и за хората“, допълни Нинова.


По думите ѝ премиер трябва да бъде обединяваща и надпартийна фигура, но кандидат ще бъде излъчен след консенсус между парламентарните групи. 


След преговорите с парламентарно представените групи ще се събере колективният орган на партията, който трябва да вземе конкретни решения за действия. БСП има срок до петък, 3 септември, да предложи министър-председател на президента.