В последния ден от срока - президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. 


„Избрах да го връча на БСП, причините са много. На първо място БСП е партия, която отстоява ценностите – свобода, солидарност, които са ми близки. БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на кабинет. Но най-важната причина – хилядите почтени социалисти, които познавам“, аргументира се Радев. Виж видео тук!
"Вярвам, че тези хиляди честни хора и вътрешнопартийната демокрация са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности, отчетен политически профил и безспорни познати на обществото личности, защото България има нужда от лидерство. Размиването на политическата отговорност зад експертна и друга подобна формула няма как да реши проблемите по разграждането на проваления властови модел, а това е историческата задача пред вас", заяви Радев.


„Разбираме отговорността, която поемаме в момента. Знаем, че България е изправена пред изпитания и ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет с мнозинство в парламента, което да предприеме мерките за реформа и промяна на досегашния модел на управление, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.


От левицата вече обявиха, че канят на разговори всички парламентарно представени партии, без ГЕРБ-СДС и ДПС. Ще разговарят с „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. 


 Нинова няма да бъде кандидатът за премиер на БСП, заяви тя още вчера, а ще се търси надпартийна фигура. 


Няма да се поставят също така и предварителни условия, и кандидатури на министри. ИТН и ДБ вече обявиха, че не биха влезли в управление с мандат на БСП, а от ИБГНИ ще отидат на разговори, но предупредиха за сериозни различния с левицата.


По-късно от пресцентъра на левицата съобщиха, че партията е изпратила покани на разговори за съставяне на правителство до трите т.нар. партии на промяната, става ясно от съобщение от пресцентъра на левицата. Първите поканени са “Изправи се БГ! Ние идваме!” , с които Нинова ще се види на 29 август (неделя) от 14 часа.