Свързани новини

26.08.2021 15:00

Третият мандат отива при БСП (Видео)

Видян 2454 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 27 август, петък, от 9:30 часа президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат на третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание „БСП за България“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.


"Поучихме покана от президента Радев утре в 9.30 да се явим в президентството, за да ни връчи третия мандат, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.  ВИЖ ВИДЕО ТУК!


Напълно разбираме отговорността, която сега поемаме. Огромна и тежка на третия мандат като последна възможност. Изправени сме пред сериозни изпитания като държава и народ -COVID криза, огромен ръст на цени, ниски доходи, мигрантска вълна, икономически проблеми”, допълни Нинова.


Лидерът на БСП поясни, че разбират, че трябва да дадат адекватен отговор на изпитанията, да проявят разум, мъдрост, диалогичност, държавническо отношение по въпроса. „Знаем тежестта си като парламентарна група - трета сила, с 36 депутати. Така ни подреди народът, че никой да не може сам да състави кабинет”, каза още тя. 


Нинова обеща партията да прояви максимум разум и диалогичност към другите партии на протеста. „Ще поканим на разговори „Изправи се БГ! Ние идваме!”, „Демократична България” и „Има такъв народ”. Ще подходим различно от носителя на първия мандат и няма да поставяме предварителни условия и определени от нас кандидатури за министри и премиер. Искаме да вземем това решение заедно, търсим консенсус. Всичко ще се случи публично пред народа, за да се знае какви преговори водим с кого и за какво”, заяви тя.  Нинова обясни, че няма да бъде кандидатурата за премиер, а това трябва да бъде консенсусна надпартийна фигура, а не партиен лидер. Допуска да бъде лице от служебния кабинет. "Разговори с ДПС не са предвидени", отговори на журналистически въпрос лидерът на БСП.


По отношение на политиките от БСП ще предложат да се използва политическата декларация, постигната при първия кръг от преговори. „Тя беше един добър документ, в който участвахме и четирите партии, заявихме си приоритетите, последваха доста сериозни експертни разговори и постигнахме съгласие по най-важните въпроси за България. Този документ остава отворен и можем да го променяме”, обясни още лидерът на столетницата.


Припомняме, че малко по-рано днес, от ИТН заявиха, че позицията им остава непроменена и от партията нямат намерение да влизат в разговори за трети мандат.   


ДБ  казаха многократно през последните дни, че няма да подкрепят кабинет с мандат на БСП. След като се разбра при кого отива третият мандат съпредседателят на ДБ Христо Иванов изрази учудване и обясни, че според него колективните органи на ДБ ще вземат решението дали коалицията да участва в разговорите за формиране на кабинет.


Арман Бабикян от Изправи се БГ! Ние идваме заяви, че ще участват в преговорите, инициирани от БСП, като се запазва условието, което вече поставиха - в бъдещия кабинет да не участват ДПС и ГЕРБ, и да бъдат приети техните приоритети.


Първият мандат беше връчен на Има такъв народ те номинираха за премиер Пламен Николов, но не успяха да съберат подкрепа от съставяне на кабинет. Николов оттегли кандидатурата си по "лични причини", а парламентарната рулетка се завъртя.


Радев връчи втория мандат на ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов номинираха за премиер Даниел Митов и дори представиха проектокабинет, за да "могат хората да направят сравнение", но върнаха веднага папката с проучвателния мандат на президента.


По Конституция, утре изтича срокът за връчване на третия мандат. Преди седмица Радев обяви, че ще изчака максимално дълго, за да даде шанс за консенсус между партиите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 26.08.2021 18:17

    Комунизъм (от латински: commùnis, „общ“, „обществен“) е социално и политическо движение, поставящо си за цел създаването на безкласово общество, основано на общата собственост на средствата за производство, свободен достъп до предметите за потребление, премахване на наемния труд и на държавата.[1"> В частност „комунизъм“ се нарича и обществено-политическата, икономическа и идеологическа система, изградена от тоталитарните режими в Съветския съюз и страните от неговата сфера.[2">

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да се почувствате под напрежение

Днес може да се почувствате под напрежение от