Свързани новини

26.08.2021 13:22

Автомагистрали дала 425 млн. лв. аванс за непроектираните участъци на АМ Хемус

Видян 5311 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

425 млн. лв. са раздадени като аванс от Автомагистрали АД за 7, 8 и 9-ти участък на АМ Хемус, които дори още не са проектирани, съобщиха представители на дружеството по време на заседанието на парламентарната комисия по ревизията. Вече са платени 2 милиона лева на фирма за озеленяване, макар че тази част на магистралата дори не е започната. Стана ясно още, че авансовото разплащане по 40% от договорите, а и превъзлагането и спорното подсигуряване на договорите, са само част от нарушенията в дружеството, предаде OFFNews.bg.

Бяха предложени и два сценария за бъдещето на Автомагистрали - прекратяване на договорите или дружеството да придобие възможността да завърши проектите.

Сигналът на Управителния съвет на Автомагистрали АД

От УС на дружеството твърдят, че са изпратили сигнала си за изплатени над 3 млрд. лв. по “ин хаус” обществени поръчки до различни институции, включително и до Народното събрание, но той не е бил разгледан, съобщи председателят на комисията Мая Манолова.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че МС е изпратил становище сигнала до НС. Десислава Христова - председателят на съвета на директорите на "Автомагистрали АД", потвърди, че вчера са получили становището на Василев.

В игнорирания от институциите сигнал, както го характеризира Манолова, се съобщава за сключени четири договора за “ин хаус” обществени поръчки от края на 2018 г. до август 2020 г. Договорите са за изграждането на първите 6 участъка от АМ "Хемус", укрепването на 84 свлачища, както и за строително-ремонтни дейности за пътя Видин - Ботевград. По всички тях са раздавани авансови плащания, като 40% от сумите по договорите са преведени авансово. Има драстично завишаване на цените, на които са сключени договорите, като се стъпва на съмнителни предпроектни предложения, заяви Христова.

За свлачищата са раздадени аванси преди да има изготвени проекти, заяви изпълнителният директор на дружеството Иван Станчев.

Той съобщи още, че при сключването на договори са раздавани аванси в среден размер около 37%. Най-куриозен е случаят с авансите за последните три участъка на АМ “Хемус” - 7, 8 и 9, за които са раздадени 425 млн. лв.

Станчев съобщи още, че от платени над 221 млн. лв от АПИ за укрепването на свлачища, "Автомагистрали" са раздали 218 млн. лв. авансово.

За укрепване на едно от свлачищата са дадени над 2 млн. лв. при стойност на проекта около 200 хил. лв., допълни Десислава Христова.

За строежа на първите шест участъка на АМ "Хемус" от 782 млн. лв. като аванс са отпуснати 678 млн. лв. В първите три има свършена работа, но не и в 4, 5 и 6-ти.

За 7, 8 и 9-ти участък авансово са платени 425 млн. лв.

Друго нарушение е превъзлагането на обществени поръчки. Христова коментира, че в момента строят доставчиците на материали. Тя допълни, че Автомагистрали" има капацитет да построи едва 3.5 км. от 134-те в шест участъка на АМ "Хемус".

Не "Автомагистрали АД", а подизпълнители строят първите три участъка на магистралата. Тъй като обаче преотдаването не е разрешено по договор, подизпълнителите са наречени "доставчици", уточниха още от ведомството.

"Аз не смея да се подпиша и да плащам нещо, което е съмнително", заяви Десислава Христова. Тя подчерта, че се намират в сериозно заварено положение, като СМР са замаскирани като договори за доставка.

Христо Гаджев от ГЕРБ видя процедурното нарушение при воденето на заседанието и настоя вместо да се задават въпроси към "Автомагистрали", да бъдат изслушани и представителите на АПИ, които са възложили поръчката на "Автомагистрали".

Асен Василев коментира, че има прикрито възлагане на обществени поръчки за изграждането на АМ "Хемус". В нарушение сме не само на ЗОП, но и на европейската директива, каза още той.

Подсигуряването на сключените договори беше и другата проблемна тема.

5 млн. от раздадените по договори са подсигурени с банкова гаранция, а останалите със


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Спиридон Девойкин 27.08.2021 03:05

    И тут Киса Воробьянинов понял, что сейчас его будут бить - возможно, даже с ногами...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения

Днес може да се сблъскате с някои вътрешни съмнения, но