Свързани новини

23.08.2021 12:04

МЗ: Какво съдържат ваксините срещу Ковид

Видян 2303 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на здравеопазването публикува информация за съдържанието на ваксините срещу COVID-19.


В зависимост от това какъв вид са ваксините, освен един или повече антигени, ваксините могат да съдържат и други компоненти като:


- стабилизатори: поддържат стабилността на компонентите на ваксината;

- адюванти: подобряват имунната реакция на ваксината чрез усилване, ускоряване и поддържане на реакцията за по-дълго време (напр. алуминий)

- помощни вещества: неактивни съставки, напр. вода или натриев хлорид (сол), а също и консерванти или стабилизатори, благодарение на които ваксината се запазва непроменена и активна по време на съхранението.


Всички компоненти на ваксината са обект на постоянен контрол, за да се гарантира, че съдържанието им е в доказано безопасни нива. Регулаторните органи проверяват дали ползите от ваксините надвишават рисковете от настъпване на нежелани реакции, уточняват от здравното министерство.

При някои видове ваксини е възможно и наличието на незначителни количества от други вещества, използвани в производствения процес, например яйчен албумин (протеин в яйцата) или неомицин (антибиотик), информират още от МЗ.


В случаите, когато такива вещества се съдържат в нива, които могат да предизвикат реакция при чувствителен или алергичен организъм, тяхното  наличие е описано  в информацията за ваксината, предназначена за здравните работници и пациентите. Например в листовката ще бъде указано дали има специални предпазни мерки за прилагането на ваксината при хора с определени алергии. Такъв е случаят с ваксини, съдържащи незначителни количества яйце, използвани от хора с алергия към яйца.


Американските власти одобриха третата доза от ваксините срещу COVID-19


Какви са съставките на ваксините срещу COVID-19 – пълен списък на съставките на одобрените в ЕС ваксини срещу COVID-19:


Pfizer/BioNTech:


Eдна доза (0,3 ml) съдържа 30 микрограма иРНК ваксина срещу COVID-19 (включена в липидни наночастици). Едноверижна, 5’-кепирана информационна РНК (иРНК), произведена с използване на безклетъчна in vitro транскрипция от съответните ДНК-матрици, кодиращи вирусния шипов (spike) протеин на SARS-CoV-2.

Списък на помощните вещества:

(4-хидроксибутил) азанедиил)бис (хексан-6,1-диил)бис (2-хексилдеканоат) (ALC-0315);
2 [(полиетиленгликол)-2000]-N,N-дитетрадецилацетамид (ALC-0159);
1,2-дистеароил-sn-глицеро-3-фосфохолин (DSPC);
холестерол;
калиев хлорид;
калиев дихидрогенфосфат;
натриев хлорид;
динатриев фосфатдихидрат;
захароза;
вода за инжекции

Ваксината на Pfizer/BioNTech не съдържа яйца, консерванти или латекс.

Moderna:


Една доза (0,5 ml) съдържа 100 микрограма информационна РНК (иРНК) (включена в SM-102 липидни наночастици). Едноверижна, 5’-кепирана информационна РНК (иРНК), произведена с използването на безклетъчна in vitro транскрипция от съответните ДНК-матрици, кодираща вирусния шипов (spike) протеин на SARS-CoV-2.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.08.2021 15:38

    който иска, да рускува и да се ваксира, негова си работа, който не иска, не може да бъде принуждаван от разни корумпирани фактори, смъртните случаи се крият за България, но за останалия свят се публикуват и никак не са малко

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,