Свързани новини

27.05.2009 11:35

Българин е предвидил финансовата криза

Видян 1985 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Професор Светлозар Рачев от университетите в Карлсруе, Германия, и Калифорнийски в Санта Барбара, използва от години свой модел, който може да предсказва развитието на финансовите пазари, съобщава БГНЕС.


С помощта на този модел, заедно с дъщеря си Боряна Рачева той е успял да предвиди срива на индустриалния индекс "Дау Джонс" и на други пазари през миналата година. "Всичко започна през 1987 година, когато отидох в САЩ и когато се случи първият голям финансов срив, довел до големи загуби. Нямаше никакъв метод, който да обясни такива огромни загуби. Най-модерните модели, които се използваха по това време, уверяваха, че нещо подобно не може да се случи до края на съществуването на нашата Вселена", казва пред Дойче веле професор Рачев.
Противоречието между фактическия срив и теоретичните модели кара българския математик да започне да разработва нов модел, който да може да предвижда големи пазарни катаклизми. Използвайки комбинация от няколко различни метода, професор Рачев успява да завърши модела си през 2002 година. Но кой може да използва този модел? Светлозар Рачев и Боряна Рачева-Йотова са създали компанията за оценка на финансови рискове "ФинАналитика", с централа в Ню Йорк. Боряна Рачева е президент на "ФинАналитика". Тя казва, че типичните клиенти, които могат да се възползват от модела за прогнози, са различните видове финансови институции - от хедж-фондове до застрахователни компании и финансови агенти.
Но можем ли наистина да предвиждаме надигащи се финансови катастрофи? "Ние работим по изграждането на нашата система за оценка на рискове вече повече от 7 години. Цялата тази методология е вградена в един много практичен продукт, с разнообразни модули. Той покрива различни видове инструменти, както на облигационния пазар, така и на стоковия пазар и всякакви видове деривати".
Оценяването на рисковете, казва Боряна Рачева, е много трудна задача, която обхваща множество показатели и тяхното развитие във времето. Затова баща и дъщеря Рачеви продължават да усъвършенстват своя единствен по рода си инструмент за прогнозиране на финансови катаклизми. "Постоянно работим върху надграждането на модела. Този постоянен процес, будността и готовността за нововъведения са изключително важни, за да си конкурентоспособен", казва Боряна Рачева. Моделът все още не се прилага в България, но "ФинАналитика" работи с екип от 30 специалисти в София. "Нашият екип е на най-високо световно ниво. Искам да спомена, че това, което наблюдавам, е че наистина българите имат специален талант в тази област и се надявам това да стане по-добре известно. В известен смисъл нашата не-бизнес цел е да разпространим този български талант на световно ниво и да мотивираме младите хора да напредват", казва още Боряна Рачева пред кореспондента на Дойче Веле във Вашингтон.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец