Свързани новини

21.08.2021 07:08

Байдън нареди санкции заради руски тръбопроводи в Европа

Видян 1871 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Белият дом публикува писмо на президента на САЩ до председателите на двете камари на американския парламент, в което ги уведомява, че е предоставил правомощия на администрацията си да наложи санкции заради руски тръбопроводи в Европа, предаде Дневник.


Изрично е посочен "Северен поток 2", но се казва, че става дума и за други експортни обекти, целящи разширяване на руското влияние върху енергийните ресурси на континента, което отслабва енергийната сигурност на няколко страни, включително Украйна, страни от източния фланг на НАТО и членки на ЕС.


С подписан от Джо Байдън указ се дава възможност министърът на финансите Джанет Йелън да блокира активи на чуждестранни лица, съдействали за строителството на руските тръбопроводи, заради които са "изключително застрашени националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ".


Йелън получава право да налага санкции след консултации с държавния секретар Антъни Блинкен. Действията на финансовия министър включват още задействане на правила и регулации, а всички департаменти и агенции на изпълнителната власт тябва да предприемат подходящите мерки според правомощията им за изпълнение на президентската заповед.


Указът идва в момента, когато германският канцлер Ангела Меркел се срещна в Кремъл с руския президент Владимир Путин като част от прощалната си обиколка преди оттеглянето от поста и политиката. Преди седмици тя бе в Белия дом и малко по-късно бе съобщено за рамково споразумение за "Северен поток 2". С него се оставяше довършване на проекта, погълнал милиарди долари на "Газпром", но и се поставяхя условия Берлин да действа за германски и европейски санкции срещу Русия, ако злоупотреби с проекта.


Следващото правителство на Германия трябва да помогне и за руско-украинско споразумение за транзит на газ след 2024 г. Днес Путин каза, че Москва е готова да родължи да пренася газ през Украйна стига да има в Европа договори за купуването му.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на