Свързани новини

19.08.2021 09:42

"Като труп". Как прокуратурата изкара полицейското насилие... обида

Видян 2722 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Автор: Свободна Европа



10 юли 2020 г. Млад мъж участва във втория ден от протестите с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Ситуацията пред сградата на Министерския съвет ескалира, срещу полицаите летят бутилки, а те започват да задържат и влачат встрани протестиращи.

Младият мъж също е арестуван и два дни по-късно освидетелства при съдебен лекар различни свои наранявания по лицето, гърба, ръката и крака. После подава сигнал за полицейско насилие, но прокурорската проверка завършва със заключение, че се е "самонаранил". Разследване не е образувано. Той също не е обвинен в нищо.

Това е кратката история на тогава 28-годишния Тони Липошлиев. Той е един от хората, които бяха заснети в показаните миналия петък в парламента шокиращи кадри как протестиращи са хвърляни един върху друг от полицаи, докато са със заключени с белезници ръце на гърба.

Оповестяването на въпросния видеозапис провокира извънредно заседание на Народното събрание, на което депутатите решиха да повикат на изслушване главния прокурор Иван Гешев. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков пък съобщи, че е разпоредил повторна проверка на действията на полицаите в онази нощ.

До неделя беше известно единствено, че четирима униформени са били наказани дисциплинарно за превишаване на правомощията си на 10 юли 2020 г. След показването на кадрите от полицейското насилие обаче, от прокуратурата съобщиха, че четирима служители на МВР са били обвинени за нанасяне на леки телесни повреди на протестиращи. Кога точно е станало това все още не е ясно.



Задържането на Липошлиев

Тони Липошлиев се появява на злополучния за него протест между 22.15 и 22.30 часа, посочва той в жалбата си до Софийската районна прокуратура (СРП), с която Свободна Европа разполага. Твърди, че е отишъл по собствено желание там и не е извършвал никакви хулигански действия. Малко по-късно отива в по-предните редици на протестиращите и разказва, че в този момент напрежението между тях и полицейския кордон е ескалирало.

"Част от хората започнаха да се блъскат с полицията. Първоначално нямаше по-сериозни проблеми и хората се отдръпнаха от полицаите, но след това имаше втори сблъсък, по-голям от първия, при който видях, че неизвестни за мен лица започнаха да хвърлят и бутилки", посочва Липошлиев в жалбата си.

По думите му в този момент полицаите са тръгнали напред, изтласквайки тълпата. Тогава той е забелязал, че няколко униформени тръгват към него и затова е побягнал в посока към подлеза пред главния вход на бившия партиен дом, сега административна сграда на парламента.
 Когато слиза в подлеза обаче, Тони вижда, че той е заключен с


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат