Свързани новини

19.08.2021 09:24

Руснак или не, шефът на СГСъд остава: ВАС

Видян 6399 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върховният административен съд отказа да махне председателя на Софийския градски съд, независимо, че е придобил съветско гражданство по раждане и е останал с руско от 1991 г., никога не е придобивал българско гражданство и поради това законът би трябвало да не му позволява да заема най-ключовия магистратски пост в супер важния съд. Медиапул разказва:"...  "Върховният административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалбата срещу избора на съдия Алексей Трифонов за председател на Софийски градски съд (СГС). Делото започна, след като изборът на Висшия съдебен съвет (ВСС) бе атакуван от другия кандидат за ръководител на съда - Евгени Георгиев. Основният аргумент на съдия Георгиев бе, че ВСС е извършил немотивиран избор, но впоследствие се появиха съмнения и за гражданството на Алексей Трифонов, които станаха част от делото.

Върховните съдии приемат, че гражданството не може да се установява по съдебен ред. Те казват, че уредбата на българското гражданство се съдържа в конституцията, Закона за българското гражданство и от международните договори, които са в сила при настъпването на фактите или събитията, свързани с гражданството.

Недопустимо

"Недопустимо е оспорването на тези факти в настоящето производство, не могат да се обсъждат възраженията по тях и да се обсъждат доводите налице ли е гражданство или не", се казва в решението на ВАС.

При това положение съдът не може да разглежда като относими към спора исканията на Евгени Георгиев за събиране на доказателства за гражданството на съдия Трифонов, ВАС не оспорва факта, че шефът на градския съд е роден в руския град Курск.

"По същите съображения не могат да се оценят и записванията в регистрите на фактите свързани с гражданството, тъй като съдът не може да изведе правен извод дали Алексей Боянов Трифонов е български гражданин и само български гражданин ли е", казва ВАС.

Това удостоверяване се извършва на общо основание с документите за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата, за да не се