Свързани новини

18.08.2021 09:27

МВР е саботирало проверките за полицейско насилие на всяка крачка

Видян 2564 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Полицейските служители, заподозрени, че са пребили протестиращи младежи миналото лято, са били проверявани от свои колеги от същата дирекция в СДВР. Засега не може да се каже дали при дисциплинарните производства са били използвани неизвестните досега брутални кадри, излъчени миналата седмица. Но е ясно, че експертите от същата дирекция са преглеждали други записи и са дали заключение, че образите се неясни и не може да се посочи кои служители бият.

Това заяви на изслушване в парламента служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, предаде Медиапул. Извънредното заседание бе свикано от председателя на парламента Ива Митева (ИТН), която бе поканила и битите младежи да присъстват в пленарната зала, "за да видят как депутатите ще ги гледат в очите, как ще мине дебата и да видят как народните представители изпълняват своите задължения".

До безсъзнание

Според Рашков полицаите, извършили побоя, са удряли младежите, докато някои от тях са изпаднали в безсъзнание. По думите му всички юристи знаят, че това се квалифицира като състояние опасно за живота. Министърът допълни, че това е средна телесна повреда по разпоредбите на НК.

Един от командващите полицаи Андон Андонов е давал указания протестиращите да бъдат бити докато им се сложат белезници, каза още министърът. По думите му същият полицай е бил "награден" с повишение в служба и вече работи в Бюрото за защита към главния прокурор Иван Гешев. Заплатата му е с 800 лв. по-висока, каза Рашков.

"Вероятно главният прокурор, виждайки как се справи този с побоищата, е пожелал точно такъв човек да го охранява", предположи Рашков.

Полицаят, снимал разголеното оковано момиче, е извършил нарушение и на законите, и на конституцията, каза още вътрешният министър. Той обясни, че не знае какво е направил служителят с тези кадри, но вероятно ги пази в личен архив.

"Това е позор за СДВР, както беше позорно и това една жена да постъпва както постъпват нейните колеги", каза Рашков, намеквайки за полицайката, която също биеше и риташе арестувани.

Той призова да не бъде поставян знак за равенство между десетината полицаи, участващи в побоя, и останалите техни колеги, които си вършат съвестно работата.

Мълчание и повишение

Прокуратурата също е мълчала цяла година, заяви Рашков. Той припомни изказване на главния прокурор Иван Гешев, който миналото лято каза, че държавното обвинение подкрепя действията на МВР срещу "платените агитки на Черепа". Според Рашков и към момента в МВР няма данни по случая с полицейското насилие да е образувано наказателно разследване.

"Изведнъж, след като се появява клипът, прокуратурата се самосезира, тя до този момент нищо не знае. И вчера обявиха, че привлекли няколко полицаи като обвиняеми. За да се самосезира трябва да приемем, че не е знаела за случая", заяви Рашков.

Бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски (в момента депутат от ГЕРБ) също е знаел за наличието на записите, каза Рашков. Материали по проверката за полицейското насилие са минали през дирекция "Вътрешна сигурност", която е пряко подчинена на министъра. След това са изпратени в Софийската районна прокуратура. Там преписката е прекратена. Прокурорът, който я прекратил, вече делегиран прокурор към европейската прокуратура, заяви Рашков и каза, че се надява издигането ѝ да няма връзка с това дело.

"Това не е вярно"

Въпросният прокурор е Вероника Трифонова, която по време на протестите е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци