Свързани новини

16.08.2021 16:08

Как наказан за полицейско насилие над протестиращи срещу Гешев започна работа при Гешев

Видян 4513 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Свободна Европа публикува разказ за кариерното развитие на един от биячите в нощта на 10 юли 2020 г. Миналия петък благодарение на служебния МВР министър Бойко Рашков и на парламентарната комисия за разследване на полицейското насилие срещу протестите срещу Борисов и Гешев, оглавявана от адв. Николай Хаджигенов, обществено достояние стана скандален запис от една от охранителните камери на Министерския съвет. На нея се вижда как хора в полицейски униформи бият, ритат, унижават и издевателстват над младежи, които са се включили в протеста срещу властта.


Ето и текста на статията на Борис Митов и Полина Паунова:


Кои са тези полицаи? Те нямат ли деца? Как е възможно да риташ и биеш с палка окован човек? Що за полицай е този, който снима разголена гръд на момиче с белезници? Това са само част от въпросите, които стотици хора задават в социалните мрежи, след като в петък бяха публикувани записи от полицейско насилие срещу протестиращи на 10 юли 2020 г.


Кадрите, записани от охранителна камера на Министерския съвет (МС), не бяха публично известни до момента. Миналата година в социалните мрежи и медиите се появяваха само клипове, заснети от протестиращи и журналисти. Те станаха повод за множество сигнали за полицейско насилие, заради които беше образувана вътрешна проверка в МВР.


Тя приключи със заключение, че само четирима служители на столичната полиция са превишили правата си по време на протестите с искане за оставките на тогавашния премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Имената им обаче не бяха оповестени, а поради липса на каквото и да е информация по темата случаят полека-лека заглъхна.


През последните дни обаче стана ясно, че и клипът, и имената на заснетите в него полицаи, са станали известни на МВР и прокуратурата още миналата година. Преди ден разследващите дори обявиха, че са повдигнали обвинения за полицейско насилие на четирима униформени, но отново не разкриха имената им.


Оказва се, че въпреки уличаващите кадри и последвалото дисциплинарно наказание, най-тежко санкционираният след 10 юли 2020 г. полицай успешно е сменил работата си и вече работи в... Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор. Това се е случило докато прокуратурата продължава да разследва полицейското насилие от 10 юли 2020 г.


Става въпрос за Андон Андонов, който по време на миналогодишните протести заема на ръководна позиция в звеното за борба с безредиците към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).


От пресцентъра на прокуратурата потвърдиха пред Свободна Европа тази информация с уточнението, че към момента, когато е постъпил на работа, е отговарял на "всички законови изисквания за заемане на длъжността". Оттам допълниха още, че в момента Андонов е отстранен от работа, след като му е било повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на протестиращи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 народен съд 16.08.2021 16:51

    Гешев е същият престъпник и за това прикрива тези изроди и даже им дава скъпоплатена работа от данъците на тези, които млатят и пребиват по улиците. Всички в затвора и солидни обещетения на жертвите. А жертвите на Гешев са всички българи!!!

RSS

Най-нови

Петър Петров

Възраждане се регистрира за вота в ЦИК

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1 в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но