Свързани новини

04.08.2021 11:08

Плагиатската история на кандидат-министър Барбадос

Видян 6981 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По темата работиха журналистите от "Дневник" Лора Филева и Светлана Георгиева и Веселин Нанов от "Капитал".

Адвокатът Петър Илиев, който беше номиниран за министър на правосъдието в първия проектокабинет на "Има такъв народ", а впоследствие и спряган за кандидат премиер, е включен и във втория вариант на правителство, за който партията търси подкрепа. Покрай публичното му обсъждане преди седмица вече се разбра, че той се свързва със случай на неправомерно копиране от чужд научен труд без цитиране в негова юридическа монография, пише Дневник.

Това е публична тайна в поне две катедри на Юридическия факултет на Софийския университет, съобщи източник на "Дневник" и "Капитал" още след номинирането му за министър на правосъдието в първия кабинет на "Има такъв народ". Става въпрос за книгата на Илиев на тема "Компетенцията на Народното събрание", в която на различни места има дословно копирани пасажи от доктората на преподавателя в Софийския университет Наталия Киселова "Парламентарен контрол".
Преглед от екип на "Дневник" и "Капитал" на двата научни труда показа, че наистина има копирани дословно параграфи от различни части, без да е цитирано, че са взети оттам. Има части, в които отделни думи са сменени, но структурно и смислово водещ е трудът на Киселова.


Ръководителят на катедрата по Конституционно право проф. Пламен Киров, в която са преподаватели и Киселова, и Илиев, беше цитиран от "Лекс.бг" с кратък коментар, че е работа на деканското ръководство да назначи независима комисия за тази "стара история".

Преди няколко дни лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов и заместникът му Тошко Йорданов коментираха, че срещу техни хора излизат компромати, а те използвали само факти, например
срещу служебния финансов министър Асен Василев, обвинен от зам.председателя в кражба на интелектуален продукт. От парламентарната трибуна на 29 юли Тошко Йорданов заяви: "Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър". В интервю по "Нова тв" през уикенда Йорданов обясни, че Илиев е от техните хора, защото е с тях още от референдума и те защитават хората си.

Дневник публикува фактите около този случай, които проверихме през последните дни, след като се разбра, че той отново е номиниран за официална длъжност. Освен това Илиев е и преподавател в Софийския университет, а информацията повдига въпроси и около академичната му дейност.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 муъ 04.08.2021 20:43

    държавата на мутантите

  • 001 Moлба 04.08.2021 20:36

    Моля, подкрепете ме да сбъдна децката си мечта, да стана министар. Не е важно на какво, само да съм министр. А колкото до преписването-ех, голяма работа станала.Нали виждате окрадената доцентка как мълчи-ще мълчи, че инак ще й изстине мястото.Кучетата си лаят, кервана си върви.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на