Свързани новини

03.08.2021 10:08

Токът скочи до 300 лв./МВтч, а държавната ТЕЦ все така не продава

Видян 3279 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цената на електроенергията за 3 август достигна 300 лв./МВтч на българската борса за ток, като за пиковите часове на потребление стойността доближи 340 лв. Но и тези рекордни у нас стойности не провокираха силно закъсалата финансово държавна ТЕЦ "Марица Изток 2" да започне да продава на свободния пазар, за да си осигурява солидни приходи. Вместо това тя продължава да разчита само на дотациите от държавата и парите от продавания за бита ток, където не би трябвало да бъде допусната, но със заповед на министъра на енергетиката Андрей Живков получи квота, което доведе до поскъпването на електроенергията с над 4 процента от 1 юли . При определена от енергийния регулатор цена от 220 лв/МВтч и пазарна от 300 лв. въглищната централа би могла да преодолее макар и малка част от колосалните си загуби, пише Mediapool.


Това се посочва в позиция на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), разпространена в понеделник. Тя е поредната за последните дни, обръщаща внимание на служебното правителство за бездействието на електроцентралата при реална възможност да увеличи финансовите си потоци.


При търговията в понеделник на платформата на "Българската независима енергийна борса" в пазарния сегмент "ден напред" цената за доставката на ток за 3 август е ударила рекорд от 293.02 лв./MВтч средноаритметична и 295.97 лв. среднопретеглена стойност. За следобедния пиков част на консумация - 17 часа, цената дори е достигнала 339.55 лв./MВтч, което е максимумът досега за годината.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 America First и юбер алес 03.08.2021 11:12

    МЪЛЧАНИЕТО Е ЗЛАТО, НО НИЕ НЕ СМЕ АЛЧНИ !!!! Ето защо излиза, че добитъка(мат‘ряла) си заслужава съдбата !!!! Слава Американу, Слава Булгаристану, Героям слава !!!

  • 002 Отче Ваш 03.08.2021 11:07

    Бавно и сигурно вървим в правилната посока, на не свършващ грабеж и тотална беднотия надолу към вратата на която пише : „НАДЕЖДА ТУКА ВСЯКА ОСТАВЕТЕ“ !!!

  • 001 До боклуците от безвремието в Булгаристан 03.08.2021 11:05

    Така е с новите ни БРАТЯ : мизерия, глад и скъпотия!!! Но на кой му пука за това, ние ядем асфалт и зелен хайвер от САЩ !!! Разрушителната политика на хората, които управляваха държавата след 89-та година е само една от причините днес България, вече Булгаристан, да е страна от Третия свят.

RSS

Най-нови

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви