Свързани новини

30.07.2021 15:07

ЕК иска механизъм за контрол на главния прокурор в Плана за възстановяване

Видян 1819 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия (ЕК) е изразила очаквания страната да включи в Плана за възстановяване, развитие и устойчивост механизми за контрол на главния прокурор и съдебен контрол на отказите за образуване на досъдебни производства. Това стана ясно на брифинг в Министерство на правосъдието, новината съобщи зам.-министърът Иван Демерджиев. Той уточни, че в рамките на час е проведен разговор с юристи от ЕК.


"Включване на въпроси за отговорността на главния прокурор не е инициатива на Министерството на правосъдието, а на Еврокомисията. Експерти на ЕК държаха да знаят предложенията за отговорността на главния прокурор, както и отпадането на предварително въвеждане на механизъм за подходящ контрол на проверка за отказа за образуване на досъдебно производство. Трябва да отговорим по възможно най-адекватния начин", обясни Демерджиев.


Той добави, че другата седмица предложенията ще бъдат финализирани в новия кабинет и в парламента.


Вчера е имало заседание на Съвета за съдебната реформа - обсъдени са предложения за Плана за развитие. Ще ги финализираме и другата седмица ще ги предоставим на МС, обясни и министър Янаки Стоилов.


Той коментира: "Има две противоположни мнения от прокуратурата, но не се обвързват въпросите с корупцията на главния прокурор, ако може да се опише - трябва да бъдат включени в плана, досега механизмът беше отхвърлен от КС, има очакване в обществото и ЕК, да се очертае модел, за да бъде засегната тази тема".


По думите му Планът не решава въпроса, а е ангажимент от гледна точка на върховенството на закона, смята министърът. Предлага се всички тези въпроси да са обхванати в три направления - първи стълб - достъпно правосъдие с мерки, втори - противодействие срещу корупцията по високите етажи и третият - за стабилна бизнес среда.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог